Dani BiH filma u Zagrebu

Od 25. do 30. studenog 2013. u kinu Europa u Zagrebu održavaju se Dani bosanskohercegovačkog filma. Manifestaciju otvara film Danisa Tanovića ‘Epizoda u životu berača željeza’, dobitnika nagrade žirija i nagrade za najbolju mušku ulogu te posebne nagrade ekumenskog žirija na filmskom festivalu u Berlinu 2013.

Dani BiH filmaPosjetitelje očekuju i ostali dokumentarni te kratkometražni i dugometražni igrani filmovi o različitim tematikama: od osobnih sudbina pojedinaca (‘Rob’, Pjer Žalica), identiteta te osobnog i nacionalnog osjećaja pripadnosti (‘U potrazi za porodicom’, Chris Leslie i Oggi Tomić), do raspadanja obitelji uzrokovanog bolešću (‘Sa mamom’, Faruk Lončarević). Bit će prikazan i nedavno restauriran i digitaliziran film ‘Valter brani Sarajevo’ iz 1972. te dokumentarni film Miroslava Benkovića o košarkašu Mirzi Delibašiću.

Dane bosanskohercegovačkog filma organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Voditelj projekta Edib Ahmetašević manifestaciju najavljuje ovim riječima:

‘Šest godina prikazujemo građanima Zagreba filmska ostvarenja bosanskohercegovačke kinematografije. Zašto bosanskohercegovačka kultura ima toliku potrebu baviti se sedmom umjetnošću? Odgovor je vrlo jednostavan: jer je osjećaj umjetnosti izrazito snažna temeljna ljudska potreba, kao hrana, seks ili san. Stoljetna nestabilnost i određena ugroženost prirodno rezultiraju potrebom za slobodom i ljubavlju. Putem filmske slike izražava se mišljenje, stvarnost koja se nalazi iza slike, potencira se važnost zvuka, ali u određenim trenucima i važnost tišine. Tišina je uvijek pokazatelj istine, koja je ovdje rezultirala Oscarom, Zlatnim medvjedom, Srebrnim medvjedima, Felixom i Zlatnom palmom.

Nemoguće je prikriti taj neiscrpni izvor kreativnosti, umjetničkog izražaja i stvaranja. Ove godine također donosimo nagrađivane i nominirane filmove, dokumentarce koji pričaju ljudske sudbine, stare ali nikada zaboravljene filmove koje je suvremena filmska tehnologija učinila još privlačnijim za gledanje.

Također, kao i ranijih godina, prikazat ćemo i jedan hrvatski film bosanskohercegovačke tematike – najbolji pokazatelj svrhe ove manifestacije, njene uloge u predstavljanju bosanskohercegovačke kulture i umjetnosti, ali i neizostavne međusobne povezanosti i prožimanja s hrvatskom kulturom. Šest dana – dvanaest filmskih ostvarenja, deset filmskih premijera ‘džabe’ prikazujemo zagrebačkoj publici.’

Ulaz na projekcije je besplatan. U dvoranu se ulazi slobodno (bez ulaznice), sve do popunjenja kapaciteta.

Kino Europa

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,