Dani europske baštine

U povodu obilježavanja Dana europske baštine, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) daruje besplatan ulaz na sve izložbe u subotu 28. rujna.

Dani europske baštine - MSU 2U organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture ovogodišnji Dani europske baštineu Hrvatskoj obilježavaju se od 20. rujna do 5. listopada.

Od 1999. godine, od kad se organiziraju Dani europske baštine, već 50 zemalja potpisnica Europske kulturne konvencije na različite su se načine uključile u aktivnosti promocije nacionalne, ali i europske baštine.

Iz brošure Ministarstva kulture u povodu ovogodišnjih Dana europske baštine:

Ideja obilježavanja Dana europske baštine rođena je u Grenadi (Španjolska) 3. listopada 1985. prilikom održavanja II. konferencije europskih ministara odgovornih za arhitektonsku baštinu Vijeća Europe. Tom je prilikom francuski ministar kulture predložio širenje inicijative Otvorenih vrata kulturnih dobara, lansirane u Francuskoj 1984. godine, na druge europske zemlje. Mnoge europske države, kao što su Nizozemska, Luksemburg, Malta, Belgija, Švedska, Škotska, ustoličile su slične manifestacije.

Iz godine u godinu ta manifestacija postaje sve značajnija. Pedeset zemalja potpisnica Kulturne konvencije Vijeća Europe pozvano je da sudjeluju na Danima. Dani europske baštine u javnosti imaju sve veći uspjeh te su postali nezamjenjiv datum u kulturnim događanjima država članica. Svaka zemlja koja se pridružuje proslavi odabire jedan ili više rujanskih dana za održavanje različitih priredaba kao što su izložbe, predavanja, tematski skupovi, tribine promocije, koncerti i sl. Smisao je manifestacije povezivanje europskih zemalja putem kulturno-povijesnih vrijednosti kao zajedničkoga kulturnog naslijeđa našega kontinenta. Važan je cilj manifestacije širiti znanje i svijest o vlastitom kulturnom naslijeđu kao i vrijednostima drugih kultura, mogućim interakcijama, toleranciji i poštovanju. Zadatak Dana europske baštine jest višestruk: senzibiliziranje građana za kulturnu raznolikost i bogatstvo Europe, stvaranje povoljne klime za međukulturalni dijalog i poznavanje bogatog europskog kulturnog mozaika, borba protiv rasizma i ksenofobije, poticanje na toleranciju prema strancima u Europi, jačanje osjećaja identiteta i zajedništva svih Europljana te poticanje Europe da se suoči s društvenim, političkim i ekonomskim izazovima. Kvaliteta, brojnost i raznolikost aktivnosti, kao i cjelovita teritorijalna zastupljenost, temeljne su odlike obilježavanja Dana europske aštine, a njihova popularnost i značenje svake godine raste. U njima sudjeluju tijela državne i lokalne samouprave, kulturne ustanove, muzeji, razne udruge, instituti, organizacije i privatne fondacije.

Godine 1995. inicijativi Vijeća Europe pridružila se i Republika Hrvatska, a glavni je nositelj bila tadašnja Državna uprava za zaštitu kulturne baštine. Za središnju proslavu te je godine izabrano posavsko selo Krapje, koje je tom prigodom proglašeno i selom graditeljske baštine. Od tada se Dani europske baštine obilježavaju svake godine u više mjesta u Hrvatskoj svečanim sjednicama, prigodnim tribinama, otvaranjem izložbi i promidžbama publikacija posvećenih kulturnoj baštini, prezentacijom dokumentacije za obnovu i sl.

MSU

Tagged: , , , , , , ,