Dani mađarske kulture u Hrvatskoj kući

U Hrvatskoj kući Materina priča, otvorena je izložba u organizaciji Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i Mađarskog kulturnog društva Ady Endre, na kojoj su predstavili dio svoje bogate kulturne baštine.1-Mađarska izložba-Hrvatska kućaTradcioonalna i urbana kultura duboko je ukorijenjena u mađarskom narodu i prisutna je u svim segmentima svakodnevnog života.

Kroz više od tisuću godina Mađari su prepoznatljivi po svojoj izuzetno bogatoj baštini, kulturi, narodnim običajima, glazbi, umjetničkim djelima i doprinosu znanosti. Mađarska kultura i djela mađarskih velikana poznata su, prepoznatljiva i jedinstvena ne samo u Europi, već i u cijelom svijetu.

Ova izložba je prikaz djela te iznimno bogate kulturne baštine, putem predmeta iz obiteljskih nasljeđa zagrebačkih Mađara, članova kulturnog društva Ady Endre.

2-Mađarska izložba-Hrvatska kućaNa izložbi se mogu vidjeti: narodne rukotvorine (tkanja, vezovi, čipke, odjevni predmeti, posteljina), keramika (ukrasni i predmeti za svakodnevnu uporabu – tanjuri, vaze, ćupovi), porculan (iz tvornica Herrend, Zsolnay i Hollóháza – kompletan servis za jelo ukrašen mađarskim motivima, servis za kavu i čaj, vaze i razni ukrasni predmeti), slike (panoi): Mađarska kulturna baština (UNESCO), popis Hungaricuma, izvorno mađarskih proizvoda, a predstavljeni su i nobelovci, skladatelji, književnici, znanstvenici…

Izložba se može razgledati do 31. listopada u Preradovićevoj 31, radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan. Informacije i kontakt: 098 481 200 , [email protected]

Tagged: , , , , ,