Dani otvorenih butelja: Rajnski rizlinzi Zagrebačke županije

Na Trgu Katarine Zrinske u Zagrebu, na Gornjem gradu, u prostoru Ljetnog kina Gradec / Kesten terase, u sklopu Dana otvorenih butelja održana je promocija Rajnskih rizlinga Zagrebačke županije.Na jednom od najljepših metropolskih prostora i uz ugodnu glazbu, posjetitelji su mogli kušati rajnske rizlinge iz vinogorja Zagrebačke županije (Plešivica-Okić, Zelina i Krašić), a od vinara predstavili su se: Robert Braje, Josip Braje, Dvorska vina Šoškić, Gregorić, Karlo Kos, Lagradi, OG Šimanović, Jagunić, Šember, Korak, Kurtalj, Kos Jurišić i Stjepan Sirovica.

Hrvatski rizlinzi polako se vraćaju na mjesto koje im i pripada, što pokazuje i projekt 1. Summer Riesling Tasting nedavno održan na Plešivici i u Međimurju, u organizaciji Marije Vukelić iz Zlatnih riječi i projekta Vinske zvijezde.

Za Rajnski rizling znalci kažu da je najplemenitija bijela sorta na svijetu, tzv. Rolls Royce među vinima, a za nektar koji daje da je kralj bijelih vina. Odlikuje ga vrlo profinjen miris voćnih i cvjetnih aroma te visoki ekstrakt, dobar kiselinski sastav i viša ukupna kiselost. Ekstrakt i kiseline omogućuju mu dugovječnost i bez visokog sadržaja etanola. Sposobnost da vino dobro stari i da nakon dužeg vremena u boci razvije specifičan i vrlo cijenjeni bouquet diže rajnski rizling na dimenziju više, koju druge sorte nemaju u ovome obliku. Rajnski rizling u Hrvatskoj najbolje rezultate pokazuje na Plešivici, u Međimurju i Hrvatskom zagorju.

D. B.
Tagged: , , , , , , , ,