Dani pošipa na Korčuli

Cijeli otok Korčula, a posebno Smokvica i Čara, može se pohvaliti tradicijom vinogradarstva i vinarstva još od vremena starih Grka. Svjedoče o tome brojni dokazi, a posebno oko dvije i pol tisuće godina star dio preše pored stare vinarije te ostaci grčkih ljetnikovaca, ispred kojih se nalaze nepregledne površine zasađene vinovom lozom.‎Pošip‬ je jedno od najboljih i najpoznatijih hrvatskih bijelih ‪vina‬, a dobiva se od istoimene autohtone sorte grožđa porijeklom s ograničenih lokaliteta na području Smokvice i Čare. Prvo je hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, zaštićeno 1967. godine.

I danas najbolje uspijeva na položajima Čare i Smokvice, a daje cijelu paletu vina – od pjenušaca, zatim svježih, laganih, ljetnih vina pa preko kompleksnih i odležanih, sve do zanimljivog Pošipa iz amfore, tj. qvevrija, mladog vinara Ante Miline iz Smokvice. Zanimljiv Pošip Amfora vinarije Milina iz berbe je 2015., a na tržište je plasiran ove godine te pokazuje jedno sasvim novo lice pošipa – bogato, kompleksno i svakako, drugačije. Je li to pravi put za pošip, provjerite na Danima pošipa.

Tijekom Dana otvorenih vrata vinarija Smokvice i Čare, moguće je posjetiti vinarije i probati pošip od 29. srpnja do 5. kolovoza, svaki dan od 19 do 21 sat. Degustacijske čaše mogu se kupiti u vinarijama sudionicima događanja te na Noći vina 6. kolovoza u Brni. Tijekom posjeta vinarijama, osim čaše, trebate imati i vaučer koji je dio službenog letka (dobit ćete ga uz kupnju čaše).

Na završnoj manifestaciji, Noći vina, 6. kolovoza, osim u druženju s vinarima i njihovim vinima, možete uživati i u nastupu klape Puntamika.

GET


Tagged: , , , , , ,