Dario Bajurin: Put naš svagdašnji – izložba fotografija

U Galeriji Filakovac Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu otvorena je izložba fotografija ‘Put naš svagdašnji!’ autora Darija Bajurina, na kojima se prikazuju veliki infrastrukturni projekti (Pelješki most, željezničke pruge, pristaništa…) na jedan sasvim novi artistički način.Na otvaranju izložbe govorio je Boris Homovec, autor predgovora u katalogu izložbe i naglasio da je Bajurin, samozatajan umjetnik slabo poznat široj javnosti iako su njegove dosadašnje video radove mnogi imali prilike vidjeti na TV-u u zemlji i inozemstvu. Kao redatelj dokumentarnih filmova, reklama i TV emisija sad je pred publiku izložio i svoje fotografije.

Te fotografije zaslužuju i puno veće formate i naslovne stranice, naglasio je Homovec, jer su svojom energijom izričaja fascinantne i vizualno uzbudljive. Motivi gradilišta, njihov jedinstven prikaz jasnih odnosa i proporcija iz pomalo neobičnih ptičjih perspektiva pretvorili su obične željezničke pruge u unikatnu čipku, a dijelove Pelješkog mosta gotovo u sakralne motive. Estetika, geometrijska proporcionalnost, uz jedinstvenu dubinu pri kadriranju pobuđuju pozitivni nemir u promatračima.

Većina posjetitelja na otvaranju izložbe, zbog njezine tematike, bila je iz svijeta inženjera i graditelja, koji su pomalo u čudu gledali estetizirani prikaz reda njihovih gradilišta koja su u realnom životu uglavnom u kreativnom neredu građevinskih procesa. Posjetitelji su sa zanimanjem pokušavali prepoznati oblike i detektirati o čemu se na fotografijama točno radi, lukobranu, podzemnoj garaži, željezničkoj pruzi, trajektnom pristaništu, parkiranim automobilima ili dijelovima Pelješkog mosta.

Ova izložba otvorila je neke nove vizure velikih infrastrukturnih projekata iz “Povezane Hrvatske”, koji će svojim dovršetkom mijenjati način života u našoj zemlji upravo onako, kako je ova izložba promijenila percepciju ovih projekata pretvorivši ih iz hrpe građevinskog željeza i betona u umjetničke prikaze.

Za sve koji je žele pogledati, izložba je otvorena do 15. listopada i može se posjetiti radnim danom u foto galeriji Filakovac u Narodnom sveučilištu Dubrava. Nakon toga izložba se seli u galeriju Lazareti u Dubrovniku, a postavit će se i virtualna izložba za sve one koji iskazuju interes a nisu u mogućnosti pogledati je uživo.

Dario Bajurin rođen je 1971. godine u Dubrovniku. Filmski je redatelj, direktor fotografije, 3D animator, filmski montažer, fotograf… Duga je lista kreativnih poslova kojima se bavi, a njegova svestranost je na razini ‘renesansnog čovjeka’. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer računarstva, gdje je usavršio informatička znanja potrebna za bavljenje 3D animacijom. Aktivno se bavio i videom, te kao direktor i redatelj radio animacije za mnoge edukativne, kratke, komercijalne i reklamne filmove i spotove. Radio je kao voditelj video i tonskog studija Orlando filma, a na TV projektima kao izvršni producent. Potom je pokrenuo vlastitu produkcijsku kuću Opis film, u kojoj uspješno djeluje od 2002. godine te se bavi filmskom i video produkcijom, postprodukcijom i režijom. Od 2010. godine sudjeluje i kao gost predavač na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na temama postprodukcije i novih tehnologija.

N. M. / Foto: Unimedia / NS Dubrava


Tagged: , , , , , , , ,