Dario Cebić: Nagrada na međunarodnom natjecanju iz kompozicije

Dario Cebić, hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i doktor glazbenih znanosti, dobitnik je druge nagrade na međunarodnom natjecanju iz kompozicije International Composer Competition 2016 – Egidio Carella.Dario CebićNa tom velikom međunarodnom natjecanju u Italji sudjelovao je sa skladbom ‘Symphony No. 8 – za orkestar’ te osvojio 2. mjesto ispred Antonelle Bertoni i Elene Maiullari iz Italije te Santiaga Quintansa Arronda iz Španjolske. Treba napomenuti da je Cebić imao daleko najviše bodova te da prva nagrada nije dodijeljena. U ‘B kategoriji’ u kojoj se Cebić natjecao, sudjelovalo je 34 natjecatelja iz cijelog svijeta. Komisija u sastavu Oscar Van Dillen (Nizozemska, predsjednik komisije), Giuseppe Colardo, Ludovico Pelis te Andrea Talmelli (svi Italija), jednoglasno je odlučila Cebiću dodijeliti najveću nagradu.

Dario Cebić završio je postdiplomski studij kompozicije na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču. Doktorski studij iz glazbenih znanosti završio je na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, dok je glazbene znanosti, analize i tehniku moderne kompozicije usavršavao na Hochschule für Musik Hanns Eisler u Berlinu.

Dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, kao što su nagrada Zagrebačke županije 2014. godine za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu; poticaj za hrvatsko glazbeno stvaralaštvo Ministarstva kulture 2013. godine; međunarodna nagrada za umjetnika godine Artist of the Year 2014, koja mu je dodijeljena od strane International Art Society & Academy; nagrada europske i svjetske folklorne asocijacije 2015. godine; prva nagrada na 14. Concorso Internazionale di Composizione u Bariju, a slijede nagrade u Grčkoj, Austriji i Italiji, kao i specijalne nagrade u New Yorku 2013. i 2014. godine. Do sada je skladao 11 simfonija.

S. M.


Dario Cebić
Dario Cebić: Odlična sezona mladog skladatelja

Tagged: , , , , , , , , ,