Darujemo knjigu: Ana María Matute – Opustjeli raj

U suradnji s izdavačkom kućom VBZ darujemo 2 primjerka knjige Ana Maríe Matute ‘Opustjeli raj’.ana-maria-matute-opustjeli-raj

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 19. rujna
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 20. rujna

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

‘Opustjeli raj’ posljednji je za života i prvi na hrvatskom objavljen roman Ane Maríje Matute, zasigurno najveće španjolske književnice našeg vremena, dobitnice nagrade Cervantes, najprestižnijeg priznanja za književnost španjolskog govornog područja kojom su ovjenčani i nobelovci Octavio Paz, C. José Cela i Mario Vargas Llosa.

U ‘Opustjelom raju’ Matute maestralno portretira odrastanje djevojčice izuzetne imaginacije u osvit rata u razorenoj madridskoj buržoaskoj obitelji. Usamljenoj i nesigurnoj Adriani jedino su utočište dadilja i posluga. Ona stvara vlastiti svijet u koji pristup ima samo Gavrila, ruski dječak iz susjedstva: svijet je to čudesnog blještavila, odsjaja i jezika, u kojem čarobno postaje realno, nezamislivo moguće. Adrianino bolno sazrijevanje prikazano je kroz njezina sjećanja u poznim godinama kada ‘očekuje da će reći zbogom svemu što je okružuje’. U sutonu života, ona se prisjeća svega onoga što odrastanjem napuštamo. I što više postajemo dijelom svijeta odraslih ili ‘Divova’, sve bismo više voljeli da djetinjstvo traje zauvijek jer ‘možda je djetinjstvo duže od života’. Ono je vrijeme u kojem smo svi bili dio neke čarobne, nevine stvarnosti koju Matute dočarava snagom istinske proze kakvu pišu samo najveći.

Anu Maríju Matute ne može se smjestiti u određene književne pravce ili grupacije; ona je stvorila vrlo individualan literarni stil i svijet. Njezina proza, obojena poetičnošću i magijom riječi, s lakoćom nas vodi na ‘neko neodredivo mjesto gdje se čuva ono najdublje, a možda i ono najteže objašnjivo što nosimo u pamćenju’, u jedan magičan i bezvremenski svijet ljepote literature – i samoga života.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,