Darujemo knjigu: Grozote rata (Dnevnik s Goričkog fronta)

U suradnji s izdavačkom kućom VBZ darujemo 2 primjerka knjige Ivana Kovačića ‘Grozote rata’ (Dnevnik s Goričkog fronta).ivan-kovacic-grozote-rataU subjektu navedite: FDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 10. prosinca
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 11. prosinca

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu dobila je na čuvanje rukopis ‘Grozote rata’ splitskog književnika Ivana Kovačića, autora poznatog djela ‘Smij kroz suze starega Splita’.

U vrijeme kad cijeli svijet obilježava stotu obljetnicu Prvog svjetskog rata, na poticaj autorovog sina objavljuju se dnevnički zapisi o zbivanjima  na Goričkom frontu koji su potresali Split i Dalmaciju.

Autobiografski zapisi splitskog kroničara Ivana Kovačića koje je kao osamnaestogodišnjak proživio na Goričkom frontu vrijedan su dokument i prilog recepciji rata u Splitu i Dalmaciji s obzirom da je vrlo malo objavljenih sjećanja pojedinaca koji govore o detaljima s fronte i o vojničkoj svakodnevnici proživljenoj daleko od kuće i rodnog grada. Za razliku od većine djela u kojima autor koristi zavičajni jezični idiom, rukopisi iz Prvog svjetskog rata pisani su standardnim književnim jezikom a odlikuje ih emotivnost i bunt protiv besmisla smrti mnogih europskih mladića.

Osim književne vrijednosti, ovo Kovačićevo djelo značajan je doprinos literaturi dokumenta, osobnih doživljaja čovjeka u strašnim vremenima. Mnogi su Splićani i Dalmatinci i njihove tragične sudbine predstavljene u ovim ratnim doživljajima. Čuveni Kovačićev blagi humor ovdje se pojavljuje rijetko, a ratna zbilja predstavljena je realistično.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,