Darujemo knjigu: Ilustrirani leksikon joge

U suradnji s izdavačkom kućom Mozaik knjiga darujemo 1 čitatelja/icu knjigom Domagoja Orlića ‘Ilustrirani leksikon joge’.

U subjektu navedite: FDAR4
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 23. svibnja

Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 24. svibnja

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Izašao je prvi leksikon joge na hrvatskom jeziku koji sadrži više od 1300 natuknica i više od 300 ilustracija! Donosi i iscrpan popis pomno odabrane bibliografije o jogi, ukupno 400 naslova, svrstanih po jezicima i kategorijama. Leksikon je namijenjen najširem krugu čitatelja kao prva ili osnovna informacija o jogi, ali ga mogu koristiti i revni praktikanti te učitelji joge, kojima može poslužiti kao podsjetnik ili pomoć u boljem snalaženju u literaturi o jogi.

Ako ste ikad i krenuli s čitanjem neke ozbiljnije literature o jogi, zasigurno ste se susreli s teško prohodnim tekstom, pojmovima kojima ne znate ni značenje ni izgovor. Napokon je pred vama prilika da to promijenite. Predstavljena je jednostavna, pregledna i praktična knjiga višegodišnjeg praktikanta joge s pojmovima i
objašnjenima iz područja joge. Pravi je to način upoznavanja s problematikom joge koju mi, zapadnjaci, trebamo pozorno upoznati ako želimo razumjeti osnovne pristupe. O jogi su napisane brojne studije i knjige, a broj zainteresiranih za učenje joge sve je veći. Autorova nakana je bila stvaranje znatno obimnijeg leksikona joge koji bi istovremeno funkcionirao kao sanskrtski rječnik joge s preciznim opisom najvažnijih pojmova. Stoga ovaj leksikon nudi jasno i točno objašnjenje svih najbitnijih pojmova za razumijevanje smisla i svrhe hinduističke joge.

Autor ovog zanimljivog i iznad svega iznimno potrebnog leksikona je Domagoj Orlić, dugogodišnji praktikant i proučavatelj joge, ali i autor pet knjiga na temu joge. U djelu je naglasio i istaknuo sve najvažnije pojmove i prakse kako ortodoksnog hinduizma, tako i tantrizma. Te su dvije glavne struje indijske duhovnosti i
religioznosti u najvećoj mjeri oblikovale razvoj joge kao univerzalnog praktikuma koji omogućuje realizaciju takoreći bilo kojeg religiozno-duhovnog cilja koji stremi samotransformaciji i samotranscendenciji.

Domagoj Orlić (1970.) dugogodišnji je proučavatelj i praktikant joge te od 2000. godine učenik Marka Whitwella, jednog od najistaknutijih učitelja joge iz tradicije T. Krishnamacharye i njegova sina T. K. V. Desikachara. Sri Amritananda Natha Sarasvati od Devipurama, jedan od najznačajnijih modernih učitelja tantrizma, uveo ga je u śrī-vidyā-śāktatantru 2013. godine. Diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1996. godine. Pisanjem i prevođenjem bavi se posljednjih dvadesetak godina. Do sada je objavio pet knjiga: uvodnu knjigu o jogi ‘Iskustvo yoge: Uvod u filozofiju i praksu viniyoge’ (2001.), znanstvenu studiju ‘Yoga na Zapadu: Transformacijska snaga yoge u preplitanju svjetskih kultura’ (2007.), zbirku filozofskih ogleda ‘Put Srca: Ogledi o ljudskom dostojanstvu’ (2011.), praktični priručnik ‘Joga Srca za početnike’ (2012.) i zbirku književno-filozofskih ogleda ‘Život riječi: Ogledi o čovječnosti’ (2014.). Objavio je i 14 knjiga prijevoda te nekoliko desetaka autorskih članaka u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu kao učitelj joge, edukator, pisac i prevoditelj.

Tagged: , , , , , , , ,