Darujemo knjigu: Martin Lings – Jedanaesta ura

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR3
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 3. kolovoza
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 4. kolovoza

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

* Sudjelovanjem u Nagradnom izazovu, prihvaćate da dijelite svoje osobne podatke. Vaši podaci prikupljaju se samo u tom cilju i neće se koristiti u druge svrhe. Zbog transparentnosti, na našoj stranici objavljujemo dobitnike Nagradnog izazova, ali samo ime i prezime te mjesto stanovanja, dok ostali podaci (adresa, mail, mobitel) neće biti dostupni javnosti.

U knjizi ‘Jedanaesta ura: duhovna kriza modernog svijeta u svjetlu tradicije proroštva’ Martin Lings ispituje korijene krize koja je uzdrmala sve uporišne točke suvremene civilizacije. Premda ta kriza ima mnoge uzroke, on odlučujući značaj pridaje znatnom slabljenju istinske duhovnosti u nekoliko proteklih stoljeća, koje je kulminiralo upravo u zadnjim dekadama dvadesetoga.

Koristeći se parabolom o vinogradu i trgu, koja je prenesena iz riznice kršćanske tradicije, Lings daje dodatnu dimenziju ovom kriznom stanju – na neki tajanstven način upravo kriza kao prijelomna točka može biti povoljna za duhovnu plodonosnost i ispunjenje: ‘Parabola tako služi i neizravnom ponavljanju onoga što jest i u svim je povijesnim vremenima bio veliki izbor s kojim se suočava čovječanstvo, izbor između vinograda i trga, to jest između bivanja aktivnim s obzirom na kraljevstvo nebesko i ostajanja pasivnim u izvanjskoj svjetovnosti.’ Taj je izbor neizbježiv duh vremena i upravo on predstavlja istinsko suočenje od kojeg ovisi budućnost čovječanstva.

Martin Lings (Abu Bakr Siraj Ad-Din) (1909. – 2005.) predstavlja osebujnu pojavnost koja je gotovo nenadano obasjala tamno nebo materijalističke civilizacije XX. stoljeća. Po svojim stremljenjima nadovezuje se na djelo velikih duhovnika modernog doba Renea Guenona, Titusa Burckhardta, Frithjofa Schuona… Studirao je na Oxfordu gdje je bio učenik, a poslije i blizak prijatelj C. S. Lewisa. Na Sveučilištu u Kairu niz je godina predavao englesku književnost, s posebnim osvrtom na Shakespeareovo djelo; nakon toga je vodio zbirku orijentalnih manuskripata u British Museumu. Njegov opus je impozantan: objavio je poglavlje ‘Mistično pjesništvo’ u cijenjenoj The Cambridge History of Arabic Literature, te niz članaka u The Neto Encyclopaedia of Islam i u Encyclopaedia Britannica. Svjetski su mu poznate knjige ‘Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources’, ‘Ancient Beliefs and Modern Superstitions’, ‘The Secret of Shakespeare: His Greatest Plays seen in the Light of Sacred Art’, ‘Sufi Poems: A Mediaeval Anthology’.

Tagged: , , , , , , , ,