Darujemo knjigu: Pavao Pavličić – Glas naroda

U suradnji s izdavačkom kućom Mozaik darujemo 1 čitatelja/icu knjigom Pavla Pavličića ‘Glas naroda’.

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 9. veljače
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 10. veljače

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

* Sudjelovanjem u Nagradnom izazovu, prihvaćate da dijelite svoje osobne podatke. Vaši podaci prikupljaju se samo u tom cilju i neće se koristiti u druge svrhe. Zbog transparentnosti, na našoj stranici objavljujemo dobitnike Nagradnog izazova, ali samo ime i prezime te mjesto stanovanja, dok ostali podaci (adresa, mail, mobitel) neće biti dostupni javnosti.

Pavao Pavličić najproduktivniji je i najčitaniji domaći književnik, koji je u bogatoj karijeri objavio više od 100 naslova. Nakon naslova ‘Pohvala starosti’ i ‘Pohvala tijelu’, koje su postigle veliki uspjeh i nekoliko izdanja, stigla je i knjiga ‘Pohvala pučkoj pjesmi’, prigodno nazvana ‘Glas naroda’.

Pavličić želi vratiti jedan stari dug koji ima prema popularnoj pjesmi, koja je kako kaže autor, u njegovu životu imala silno važnu ulogu. Na ovaj način želi ispraviti nepravdu nanesenu pučkim pjesmama koje svi znaju i rado pjevaju, ali rijetko tko o njima piše, tumači ih, a mnogi ih i ne razumiju. Pavličić je pjesme protumačio isključivo iz svog slušateljskog (vjerujemo i pjevačkog) iskustva i na zabavan način otkrio neke njihove nove dimenzije i značenja. Prilikom odabira pjesama, samo je nizao pjesme koje su mu padale na pamet, jer kaže, on je prosječan čovjek i prosječan konzument popularne glazbe zbog čega bi taj izbor trebao biti reprezentativan.

U knjizi se nalazi 46 pjesama iz različitih pokrajina, a autor nije mnogo gledao na njihovo podrijetlo, pa ga nije zanimalo je li pjesma hrvatska, bosanska ili srpska, slavonska, zagorska ili dalmatinska, nego je samo vodio računa je li joj bio izložen kao slušatelj i je li utjecala na njegovo životno iskustvo. Među odabranim pjesmama različit je sadržaj. Najviše je ljubavnih, ali ima i onih koje govore o rastanku ili one koje su posvećene zavičaju ili domovinu.

‘Škripi đeram, tko je na bunaru’, ‘Lepe ti je Zagorje zelene’, ‘Ustani, bane’, ‘Kak taubeka dva’, ‘Zvijezda tjera mjeseca’, ‘Što nam radi onaj dido stari’ i ‘Čoban tjera ovčice’ samo su neke od popularnih pučkih pjesama kojima je naš najproduktivniji književnih dao novo značenje.

Pavao Pavličić rođen je 1946. godine u Vukovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga uputio se u Zagreb kako bi započeo studij na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1969. godine komparativnu književnost i talijanski jezik, a doktorirao 1974. tezom iz područja metrike. Svoju karijeru kao jedan od najpoznatijih književnika malo novije generacije započeo je kao novelist. Objavio je velik broj pripovijetki gdje možemo ubrojiti njih nekoliko, a to su: ‘Vilinski vatrogasci’, ‘Dobri duh Zagreba’, ‘Slobodni pad’, ‘Vodič po Vukovaru’, ‘Prolazna soba’.

Tagged: , , , , , , , ,