Darujemo knjigu: Velibor Čolić – Egzil za početnike

U suradnji s izdavačkom kućom Vuković & Runjić darujemo 2 čitatelja/ice knjigom Velibora Čolića ‘Egzil za početnike: Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset pet lekcija’.Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR3
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 12. prosinca
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 13. prosinca

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

* Sudjelovanjem u Nagradnom izazovu, prihvaćate da dijelite svoje osobne podatke. Vaši podaci prikupljaju se samo u tom cilju i neće se koristiti u druge svrhe. Zbog transparentnosti, na našoj stranici objavljujemo dobitnike Nagradnog izazova, ali samo ime i prezime te mjesto stanovanja, dok ostali podaci (adresa, mail, mobitel) neće biti dostupni javnosti.

Napustiti rovove, prebjeći u Francusku i početi od nule, životariti iščekujući status azilanta, zatim naučiti francuski i objaviti nekoliko romana na tom donedavna nepoznatu jeziku i to kod slavnog Gallimarda… Zvuči nevjerojatno! A, ipak, Velibor Čolić upravo je to doživio i svoje nam iskustvo dirljivo i duhovito pripovijeda u autobiografskom romanu ‘Egzil za početnike: Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset pet lekcija’.

Nesvakidašnji susreti i usputna prijateljstva, prve francuske ljubavi, suočavanje sa svijetom francuske administracije, usponi i padovi, strah, bol, nostalgija za domovinom i PTSP, sve su to teme kojih se Čolić hrabro dotiče, uvodeći nas u jedan slomljeni svijet čije je krhotine, srećom, uspio pokupiti i od njih izgraditi novi.

Velibor Čolić (1964.), profesionalni pisac i freelance novinar rođen je u Bosni i Hercegovini, studirao je u Zagrebu, a od 1992. živi i radi u Francuskoj, kamo je prebjegao nakon što je, tijekom rata, napustio redove HVO-a. Krajem osamdesetih, objavljivao je u časopisima Oko (Zagreb), Lica (Sarajevo), Naši dani (Sarajevo), Polja (Novi Sad), Quorum (Zagreb) i Polet (Zagreb). U Zagrebu je objavio knjige ‘Madrid, Granada ili bilo koji drugi grad’ (roman, Quorum, Zagreb, 1987.), ‘Odricanje svetog Petra’ (priče, Quorum, Zagreb, 1990.), ‘Kod Alberta’ (roman, Naklada Ljevak, 2006.) i ‘Mother Funker’ (roman, Naklada Ljevak, 2009.) U izbjeglištvu u Francuskoj, bez prethodnog objavljivanja na materinskom jeziku, prevedena su mu na francuski (prevoditeljica Mireille Robin) i objavljena sljedeća vrlo zapažena djela: ‘Les Bosniaques’, ‘Chronique des oublies’, romani ‘La vie fantasmagoriquement brève et étrange d’Amadeo Modigliani’, ‘Mother Funker’, ‘Les ténèbres denses de la mémoire’ i ‘Perdido’. Posljednjih godina piše na francuskom i objavljuje romane ‘Archanges’ (Editions Gaïa, 2007.) i ‘Jésus et Tito’ (Editions Gaïa, 2010.), da bi potom prešao u jednu od najprestižnijih francuskih izdavačkih kuća – Gallimard, koja mu objavljuje ‘Sarajevo Omnibus’ (2012.), ‘Ederlezi – Comédie pessimiste’ (2014.) i ‘Egzil za početnike: Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset pet lekcija’ (2016.).

‘Egzil za početnike’ dosad je objavljen u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj, a osim hrvatskog, spremaju se i slovensko i tursko izdanje. Godine 2014. prima nagradu Francuske akademije Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature française za cjelokupni književni opus.

Tagged: , , , , , , , , ,