Darujemo ulaznice: Krležina Leda u ZKM-u

U suradnji sa ZKM-om darujemo 5 čitatelja/ica s po 2 ulaznice za predstavu ‘Leda’, koja će biti na repertoaru: – petak, 18.10. u 20.00      5×2 ulaznica
– subota, 19.10. u 20.00    5×2 ulaznica
– nedjelja  20.10. u 20.00   5×2 ulaznica

Leda-ZKMKratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu i navedite za koji datum

U subjektu navedite: FDAR3
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 17. listopada do 23.59 sati
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 18. listopada u 00.30 sati
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Godine 1932. godine Miroslav Krleža je napisao: ‘Da nešto neizrecivo crno i mutno svrdla u temeljima vaše egzistencije, vaše novogradnje, vaše moralne egzistencije, to, ako vam je drago, nisam mislio prije ironično, nego potpuno ozbiljno.’ Riječ je o Urbanovim rečenicama, koje danas, kao i davne 1932. precizno i točno imenuju pozadinu svih ljudskih nastojanja da prikriju laži na koje čovjek pristaje kako bi zadovoljio  vlastite fikcije.

U likovima Krležine Lede tražile smo naše suvremenike, Krležine rečenice čitale smo kao da su napisane danas. Pokušale smo odgovoriti na pitanje kako izgleda i kako se opredmećuje suvremeni salon, gdje se nalaze njegove perverzije i koji pogled razotkriva njegove skrivene namjere. Krležina ‘komedija jedne karnevalske noći’ postala je igrom, konvencijom s davno utvrđenim pravilima. Igra kao društveni dogovor kod naših se likova pretvara u perfidnu igru zavođenja, unaprijed dogovorenu manipulaciju koja zavodi iluzijom istine, ali istodobno inzistira na tome da je laž. Pravila te igre nalikuju pravilima predstave, a kazališni mehanizam tako preslikava mehanizam koji svakodnevno živimo, ulazeći u uloge koje nas određuju, redefiniraju, smještaju i izmještaju. Uloge su podijeljene, igra je već odavno započela, pravila su zadana, pitanje je jedino kamo će nas ta igra zavođenja odvesti.

Anica Tomić i Jelena Kovačić

Tagged: , , , , , , , , , ,