Daruvarski ugostitelji delicijama jačaju imunitet

Daruvarski ugostitelji odlučili su svojom ponudom biti sastavni dio brenda svoga grada, destinacije izvrsnosti zdravstvenog turizma, grada čija gastronomija oslikava sinergiju hrvatske i češke gastronomske kulture; grada vrhunskih piva, bogate povijesti i najstarijeg ginka na svijetu.U projektu pod nazivom ‘6-i elementi’ koji provodi Turistička zajednica Daruvar Papuk u suradnji s poduzećem Abisal – Klub Gastronaut, okupljeni su svi daruvarski ugostitelji koji nude hranu:  Restoran Little Italy Pub, Restoran Kavana Queen, Pizzeria Kapelica, Restoran Terasa i Restoran Taverna Daruvarske toplice, Bistro Most Wanted, Zdravljak Orijent i Gostionica Srce.

Projekt su predstavile direktorica Turističke zajednica Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković i voditeljica projekta i autorica brojnih uspješnih gastronomskih brendova Karin Mimica (Abisal, Gastronaut). Daruvarski 6-i elementi: vlasnici i voditelji restorana Dražen Leš (Queen), Marko Pilat (Little Italy Pub), Antun Horvat (Kapelica), Adriano Popoušek (Terasa), Dragan Gazibara (Taverna), Aleksandar Šteković (Srce), Faruk Demiri (Orijent) i Sani Bahnik (Most Wanted), prezentirali su delicije koje su uvrstili u ponudu na teme: Jela koja jačaju imunitet  i Daruvarski parovi. 

Tijekom zimskih mjeseci, na zajedničkom jelovniku 6-i elementi – Jela koja jačaju imunitet, u svim daruvarskim restoranima se nudi barem jedno jelo koje ‘tjera’ viruse, bazirano na nekom od sastojaka koji jača prirodni imunitet – kadulji, češnjaku, đumbiru, ljutoj paprici, kurkumi, hrenu, medu…Pod jelovnikom Daruvarski parovi, 6-i elementi sljubljuju jela s namirnicama iz okolice Daruvara s točno određenim craft pivama 5th Element te Staročeško pivo ili. pak, s daruvarskim vinima te prirodnom limunadom i domaćim jogurtom. Obje teme – i jela koja jačaju imunitet i sljubljivanje jela i piva se prvi puta u Hrvatskoj javljaju na razini destinacije. 

U pripremnoj fazi projekta, ugostitelji su se educirali pod vodstvom Gastronaut edukatora Siniše Križanca (marketing i upravljanje, jela koja jačaju imunitet), chefa Dragana Viskovića (Jela s namirnicama koje jačaju imunitet, suvremeni i zdravi načini pripreme hrane), Gorana Gazdeka (Kreiranje pivske karte i slaganje piva s jelima)  te  Diane Gluhak Spajić mag. nut.  (Prilagodba gastronomske ponude osobama s različitim potrebama). Podršku edukaciji pružili su i Krešo Marić iz Pivovare Daruvar, Mladen Prević iz Ribnjačarstva Končanica i Milena Kelemin iz Pčelarstva Daruvar. 

Tematske ponude u ugostiteljskim objektima će se tijekom godine nadograđivati u smjeru kreiranja delicija prilagođenih zdravstvenim potrebama gostiju Daruvara.

Ponuda jela koja jačaju imunitet 

Restoran Queen
– Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem
– Sporo pečeni lungić u kremi od đumbira i oyster umaka

Restoran Little Italy Pub
– Sporo pečeni lungić u umaku od kadulje i grožđica

Restoran Terasa
– Krem juha od špinata
– Bezglutenska tjestenina s fileom pilećih prsa, rajčicom i svježom crvenom paprikom
– Hladna salata od brokule s limunom i češnjakom

Bistro Most Wanted
– Sporo pečeni juneći ramstek, palenta s kurkumom i salata od celera, mrkve i ljubičastog kupusa

Gostionica Srce
– Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom

Pizzeria Kapelica
– Lepinja iz krušne peći s vrhnjem i umakom od češnjaka

Zdravljak Orijent
– Domaći jogurt s medom od lipe
– Baklava od daruvarskih oraha i domaća limunada

Restoran Taverna
– Krem juha od  slanutka i sušenih gljiva
– Punjeni pureći file (s miksturom od graha, leće i bučinih sjemenki, od šljiva i maslacem);
umak od hrena, vrhnja i kopra; integralna riža s brazilskim oraščićima; salata od mrkve, batata i brokule

Daruvarski parovi u ponudi ‘6-ih elemenata’:

Restoran Queen
– Gulaš od divljači iz daruvarskih šuma s domaćim njokima uz kojeg se predlaže 5th Element Ipa, jako ale pivo. Restoran je poznat i po roštilju te mesnim platama.

Restoran Little Italy PubI
– Biftek u umaku od daruvarskog cabernet sauvignona uz kojeg se predlaže Cabernet sauvignon Horvat
Restoran je inače poznat po steakovima, biftecima, pizzama i sjajnoj atmosferi u kojoj dolaze uživati i gosti iz drugih destinacija.

Restoran Terasa
– Krem juha od šumskih gljiva
– Kuhana svinjska koljenica, knedle s kiselim kupusom;
– Šufnudle s mljevenim lješnjacima
Uz ova jela predlaže se 5th Element Aba, American blond ale pivo. Restoran je poznat i po specijalitetima češke kuhinje.

Bistro Most Wanted
– Burger od junetine s bilogorskih pašnjaka, umak od dimljenog čilija uz kojeg se predlaže pivo 5th Element Stout 42.
Restoran je poznat po kreativnim burgerima i salatama s namirnicama malih dobavljača.

Gostionica SRCE
– Pijani šaran s ribnjaka Končanica
– Svježi šaran pohan u pivskom tijestu s krumpir ili grah salatom
(uz oba jela se predlaže 5th Element Gerweiss, pšenično ale pivo)
Restoran je poznat po svježoj slatkovodnoj ribi s ribnjaka Končanica i gablecima.

Pizzeria Kapelica
– Tradicionalne krvavice s policama krumpira i kiselim kupusom uz koje se predlaže 5th Element Fes 4.2., jako tamno ale pivo.
Restoran je poznat po tradicionalnim gablecima te pizzama i lepinjama iz krušne peći.

Zdravljak Orijent
– Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom.
Zdravljak je poznat po burecima i jogurtu iz vlastite proizvodnje.

Restoran Taverna
– Daruvarska juha od krumpira
– Punjeni juneći steak (s mozzarellom, feta sirom i špinatom); dizane knedle na pari; karamelizirani umak od luka; miješana salata uz koje se predlaže 5th Element Aba, American blond ale pivo.
– Tačkrle s pekmezom (tradicionalno jelo češke kuhinje) uz koje predlažemo 5th Element Fes 4.2., jako tamno ale pivo.
Restoran je u sklopu lječilišnog hotela Termal.

Tagged: , , , , , , , ,