Dee Dee Bridgewater digla Lisinski na noge

Dee Dee Bridgewater trebala je u Zagrebu nastupiti prije četiri godine, no tom se nastupu prepriječila vulkanska prašina s Islanda. Ova je umjetnica, višestruka grammyjevka napokon nastupila u Zagrebu i priredila sjajan show.
Dee Dee Bridgewater
Oni koji su uživali u gotovo dvosatnom nastupu iznimno šarmantne, duhovite, energične žene i najbitnije – iznimne vokalistice – večer provedenu s Dee Dee u Lisinskom dugo će čuvati kao nešto posebno. Ona nije jedan od onih filmova koji se zaboravlja čim prođe odjavna špica. Nikako, ovaj se koncert pamti. Dee Dee je ‘palila’ publiku cijelo vrijeme da bi je na kraju, na bisu, i podigla na noge, kako bi svi zajedno večer zaključili protestnom, antiratnom pjesmom s kraja 60-ih ‘Compared to What’, pritom komentirajući da su tada protestirali jer su mogli.

O kakvoj je umjetnici riječ možda najbolje govori gesta s početka koncerta kada je publiku zamolila da šutnjom odaju počast njoj bitnom Jimmyju Scottu, još jednom velikom jazz umjetniku koji je preminuo prije nekoliko dana. Potom je nepodnošljivo lako, kako to valjda uspijeva samo najvećima, ‘(ot)plovila’ po svojim pločama i onima koji je nadahnjuju dotičući se i Eleanore Fagan, odnosno Billie Holiday kojoj je u čast snimila album ‘Eleanora Fagan (1915–1959): To Billie with Love From Dee Dee Bridgewater’, zatim Abbey Lincoln, Steveja Wondera, albuma ‘Red Earth’, ‘Love and Peace…’.

Nastupila je u pratnji mladih jakih snaga, stalnog sastava trubača, skladatelja i aranžera Thea Crokera, glazbenika koji je nedavno objavio novi studijski album ‘AfroPhysicist’, a u ulozi producenta (zajedno s Theom) našla se upravo Dee Dee. Bili su tu još i saksofonist Irwin Hall, klavijaturist Michael King, basist Eric Wheeler i bubnjar Kassa Overall.

Ovim je koncertom završio proljetni dio jubilarnog 10. Vip Zagreb Jazz Festivala. U jesenskom dijelu Festivala, 16.listopada, u Zagreb stiže velikan Wayne Shorter.

Aquarius

Pročitajte još: Cassandra Wilson otvara 10. Vip Zagreb Jazz Festival

Tagged: , , , , , , , ,