Delbonovom Srećom nastavljen Festival svjetskoga kazališta

Nakon osam mjeseci stanke zbog pandemije koronavirusa, Festival svjetskoga kazališta (FSK) nastavljen je u zagrebačkom HNK predstavom ‘Sreća’ talijanske kazališne skupine glasovita redatelja i glumca Pippa Delbona.FSK je otvoren 6. veljače predstavom ‘Sopro’ Tiaga Rodriguesa, te se nastavio 7. i 8. veljače predstavama ‘Napamet’ (By Heart) koje su izvedene u Hrvatskome državnom arhivu, a onda je pandemija zaustavila sva međunarodna gostovanja.

Pippo Delbono svjetsku je slavu postigao svojim poetskim, a istodobno angažiranim predstavama koje se bave temama ljubavi, smrti, migranata, nejednakosti. U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu prije pet godina režirao je predstavu ‘Evanđelje’ koja je bila izvedena sedamdesetak puta u gotovo svim europskim zemljama. ‘Sreća’ je dirljiv oproštaj s njegovim glumcem Bobom kojeg je naša publika imala priliku vidjeti u različitim predstavama. Koristeći osobne ispovijesti, popularne predstave, prizore s klaunima, plesne točke, Delbono je u ovoj posebnoj večeri izazvao oduševljenje publike koja je ansambl nekoliko puta pozivala na pozornicu.

Čini mi se iznimno važnim da smo uspjeli u ovim okolnostima nastaviti s Festivalom svjetskoga kazališta kao što mi se jednako značajnim čini da smo uspjeli nakon šest mjeseci od početka pandemijske krize organizirati međunarodno gostovanje. To je i prvo veliko međunarodno gostovanje nekog kazališta u Hrvatskoj u ovom vremenu. Drago mi je da je riječ o teatru Pippa Delbona koji je prije nekoliko godina predstavom Evanđelje, rađenom u koprodukciji s našim teatrom, osvojio doista cijeli kazališni svijet na mnogobrojnim europskim i svjetskim pozornicama. Predstava Sreća, izvedena u nedjelju navečer, u programu FSK dirljivo je svjedočanstvo o snazi teatra da progovori u najkritičnijim vremenima o onim pitanjima koja nas tište i koja određuju naše sudbine’, naglašava Dubravka Vrgoč, intendantica HNK.

H. K.


Tagged: , , , , , , , , ,