Denis Krašković: Izložba Daj se smiri

U zagrebačkoj galeriji Greta u ponedjeljak, 4. lipnja (20 sati) otvara se izložba Denisa Kraškovića pod nazivom ‘Daj se smiri’.Na slici ‘Daj se smiri I’ (akrilik na platnu) fokus je na povezanosti čovjeka i prirode, u ovom slučaju mene i psa. Ovdje je ujedno pas u ulozi onog koji daje mir i poziva na smirenost. ‘Daj se smiri II’ (3D laserski ispis u staklu) je autoportret, nastao nedavno u Bangkoku, koji prikazuje moju zahvalu, pozdrav i veliko poštovanje upućeno tajlandskom narodu i njihovoj kulturi utemeljenoj u budizmu. Premda su oba rada različite tematike i izvedena u različitim medijima, oba govore o čežnji i potrebi za unutarnjim mirom. Također oba djela povezuje prikaz potrebe da se mir prima ili dijeli s okolinom, to jest drugim ljudima ili prirodom općenito, objašnjava autor.

‘Blizu kraja’ (epoxy, poliuretan, aluminijska šipka, akrilik) je rad koji čini grupa skulptura koje prikazuju 13 živih i jednu mrtvu kunu u prirodnoj veličini. Radi se o diorami koja je postavljena na pod galerije. Svaka pojedina skulptura kuna, drugačija je kako u boji, tako i u karakteru. U skladu s time svaka kuna se na drugačiji način suočava sa smrću člana svoje družine. ‘U ovom radu bavim se kontrastom života i smrti, koji se isprepliću s kontrastom materijalnosti i duhovnosti. Sam naziv sugerira i pitanje s kojim su suočene stilizirane kune, ali također svaka asocijacija na hrvatsku valutu nije slučajna’, kaže Krašković i dodaje:

Rad ‘Plava kuverta’ (akrilik na platnu) nastao je kao moja reakcija i protest spram prekomjerne količine korupcije u Republici Hrvatskoj. RH je, naime, prema svim statističkim pokazateljima među najgorim zemljama u Europi kada govorimo o mitu i korupciji. Ova slika može funkcionirati i kao asocijacija na uručenje sudskog poziva, službenog pisma, ovrhe i slično, no nije nužno, jer promatrač može promišljati na različite načine što se to nalazi u pismu te tko ga komu i zašto uopće daje.

Denis Krašković (1972., Zagreb) u rodnom gradu je maturirao na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, gdje je i predavao na Kiparskom odsjeku od 1996. do 2007. godine. 1994. diplomirao je na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2007. do 2017. bio je profesor na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku. 2010. Magistrirao je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. 2015. godine bio je gost profesor na Kiparskom odsjeku Akademije za Glazbu i vizualne umjetnosti u Pečuhu. Dobitnik je više nagrada, između ostalih i Grand prix Salona mladih u Zagrebu 2000. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je 14 javnih skulptura, između ostalih ‘Kit” na zagrebačkom jezeru Jarun, ‘Janje’ i ‘Morž’ ispred Arene Zagreb, te ‘Neandertalac I’ i ‘Neandertalac II’ u Krapini.

G. G.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,