Direktor muzeja Leonardo da Vinci na zagrebačkoj izložbi

U Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma predstavnici medija okupili su se povodom dolaska Augusta Biagija, direktora muzeja Leonardo da Vinci iz Rima. Biagi je u Zagrebu bio 22. travnja na dan otvorenja izložbe ‘Leonardo da Vinci – genij i njegovi izumi‘, no zbog velikog interesa oko sadržaja izložbe, još jednom je posjetio hrvatsku metropolu.Augusto Biagi, muzej Leonardo da VinciPrisutne je proveo je kroz Kineski paviljon, detaljno predstavljajući eksponate velikog genija, a druženje je otvorio organizator izložbe David Rjazancev iz Slovenije. Izložbu je samo tri tjedna posjetilo više od 20 osnovnih i srednjih škola iz Zagreba te 2000 posjetitelja iz cijele Hrvatske, a očekuje se i mnogo turista. U posljednjih tjedan dana, izložba je dodatno obogaćena ‘Vitruvijevim čovjekom’ i ‘Mona Lisom’ ogromnih dimenzija s kojima se posjetitelji mogu slikati i time svoj obilazak učinit još zabavnijim.

Svjetska izložba ‘Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi’ u Zagrebu će se zadržati sve do 16. kolovoza, a obuhvaća više od 80 naprava podijeljenih u četiri tematske skupine; vatru, vodu, zemlju i zrak. U jednom dijelu izložbe možete vidjeti kako funkcioniraju kuglični ležajevi, dok na drugoj strani posebnu pažnju privlači maketa koja predstavlja viziju Leonardovog idealnog grada podijeljenog na tri razine. Jedna od najpopularnijih sprava među posjetiteljima je upravo soba s ogledalima u kojoj se ljudsko tijelo, koje je da Vinci smatrao savršenim, može vidjeti iz različitih kutova i perspektiva.

Nije zanemaren ni umjetnički dio – ovdje se mogu vidjeti replike da Vincijevih slika ‘Posljednja večera’, ‘Dama s hermelinom’, ‘Mona Lisa’, slikarska djela zbog kojih je najpoznatiji širokoj publici.

Izložba je pažljivo zamišljena i oblikovana sa svrhom da privuče pojedince što različitijih interesa te im omogućuje da sami istraže jedan od najvećih svjetskih umova svih vremena. Genij Leonarda da Vincija još uvijek živi, nadahnjujući maštu i izazivajući divljenje u svakom od nas.

S obzirom da slike uvijek govore više nego riječi, kroz galeriju fotografija pogledajte što vas očekuje u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma i to svakim danom od 9 do 19 sati.

M. R. / Foto: Anita Nadj

Tagged: , , , , , , , , ,