Divlje jagode: Original Collection s 12 albuma

Kad je u pitanju hard rock i heavy metal, Divlje jagode su prvi sastav u regiji koji je stekao veliku slavu na našim područjima, ali i izvan regije.Njihov žestoki i inovativan zvuk može se usporediti sa svjetskom rock scenom, koju su tada činili Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple… Štoviše, s nekima od njih Zele Lipovača, osnivač, frontmen i gitarist Divljih jagoda, i danas ostvaruje kontakte, dok je tijekom karijere i surađivao s pjevačem Black Sabbatha, Tonyjem Martinom. Virtuozno sviranje gitare i boravak u eminentnim svjetskim studijima, Zeletu su donijeli titulu jednog od najvažnijih gitarista u ovom dijelu Europe. Osim naših prostora, Divlje jagode su se 1987. godine odvažile izaći iz naših okvira i objaviti album na engleskom jeziku ‘Wild Strawberries’, zbog čega je Zeletu drugi dom bio London.

Tijekom karijere, koja traje više od 40 godina, Divlje jagode su postale sinonim za rock i heavy metal glazbu te i dalje izazivaju opće oduševljenje publike na koju god pozornicu stupili.

U prodaji su dva izdanja ‘Original Album Collection’ (Croatia Records) s ukupno 12 albuma Divljih jagoda i Zeleta Lipovače; ‘Divlje jagode’ (1978.), ‘Stakleni hotel’ (1981.), ‘Motori’ (1982.), ‘Čarobnjaci’ (1983.), ‘Vatra’ (1985.) i ‘Wild Strawberries’ (1987.) nalaze se na Vol. 1, a ‘Konji’ (1988.), ‘Zele – Magic Love’ (1993.), ‘Labude kad rata ne bude’ (1994.), ‘Sto vjekova’ (1997.), ‘Od neba do neba’ (2003.) i ‘Biodinamička ljubav’ (2013.) na Vol. 2.

C. R.


Tagged: , , , , , , , ,