Dječja filharmonija na regionalnoj ljetnjoj turneji

Regionalna dječja filharmonija okuplja mlade glazbenike iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Beograda i Skopja kako bi usavršili postojeće i stekli novo znanje iz područja glazbe i doprinijeli kulturnoj razmjeni među najmlađima u regiji kroz kreiranje inovativnih glazbenih sadržaja.Dječja filharmonijaLjetnja turneja počinje 5. kolovoza boravkom orkestra u Ljubljani na ljetnjoj akademiji ‘Branimir Slokar’, koja je jedna od najposjećenijih ljetnjih akademija u Europi u području klasične glazbe. Tamo će se 10. kolovoza održati i prvi koncert na turneji. Slijedeći nastupi održat će se u Zagrebu, 11. kolovoza u Ljetnom kinu Gradec i u Beogradu, 26. kolovoza. na stadionu Tašmajdan. Na repertoaru pod nazivom ‘Listening to the Films’ naći će se glazba filmskih hitova ‘Rocky’, ‘Pirati s Kariba’, ‘Bilo jednom na Divljem zapadu’, ‘Ratovi zvijezda’, ‘Schindlerova lista’, ‘Skyfall’… Svi koncerti su besplatni, a dirigentica je Živa Ploj Peršuh.

Regionalna dječja filharmonija (United Children Philharmonic Orchestra) je projekt u organizaciji fundacije ‘Deca deci’ započet 2015. godine u Beogradu, kada je orkestar prvi put nastupao u Kolarčevoj zadužbini na tradicionalnom Novogodišnjem gala koncertu.

Članovi Dječje filharmonije su talentirani učenici nižih i srednjih muzičkih škola, dobitnici nagrada na prestižnim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Neki od njih su dugogodišnji korisnici instrumenata fundacije ‘Deca deci’, koja na taj način pomaže njihovo školovanje i profesionalno napredovanje. Dječja filharmonija osnovana je 2007. s ciljem da se kroz promociju klasične muzike i društveno odgovornog ponašanja okupe najtalentiranija djeca u simfonijski orkestar te kreiraju atraktivne glazbene sadržaje. Svojim aktivnostima fundacija podržava razvoj i školovanje mladih glazbenih talenata, popularizira glazbeno obrazovanje i klasičnu glazbu te potiče kulturnu razmjenu i stvaralaštvo među najmlađima. Također, fundacija ‘Deca deci’ u suradnji s fundacijom ‘Novak Đoković’ organizira javne satove glazbe s ciljem edukacije i razvoja djece predškolskog uzrasta.

K. M.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,