Dodijeljene nagrade Vinske zvijezde 2018.

Na zagrebačkom vinskom festivalu 13. Zagreb Vino.com dodijeljena su priznanja najbolje ocijenjenim vinarima u petoj sezoni projekta Vinske zvijezde 2018.Vinske zvijezde  je projekt  koji već petu godinu preporučuje kupcima, vinoljupcima (potrošačima) vina koja se trenutno nalaze na tržištu. Jedan je od najcjenjenijih i najprofesionalnijih neovisnih projekata vinskog ocjenjivanja u Hrvatskoj. Pokrenuli su ga je Vitomir Andrić, vinski kritičar Večernjeg lista, sad u mirovini, Ivo Kozarčanin, vinski kolumnist 24sata i Željko Suhadolnik, glavni urednik časopisa Svijet u čaši. Projekt od ove godine organizira i vodi Marija Vukelić, a partneri su Vito Andrić i Ivo Kozarčanin.

Tijekom godine održano je šest ocjenjivanja u zagrebačkim restoranima Vinodol, Noel, Apetit, Agava, Le Bistro Esplanade i Cafe Palace Hotel..

20 ocjenjivača s tri stalna člana komisije (Vitomir Andrić, Ivo Kozarčanin, Marija Vukelić) ocijenilo je 153 vina, od kojih je 11 vina dobilo veliko zlato (95-98 bodova), 22 vina dobilo je zlato (90-94 boda) te 50 vina srebro (85-89 bodova). Tradicionalno je dodijeljena i Kristalna zvijezda najbolje ocijenjenom vinu od hrvatske autohtone sorte (Dingač 2016. Vedrana Kiridžije iz Potomja s Pelješca). Službena voda – partner ocjenjivanja Vinske zvijezde 2018. je Kala & Kalnička prirodna izvorska voda, a novi dizajn priznanja osmislila je tvrtka Genius Loci Design.

Ocjene u projektu Vinske zvijezde nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojemu su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima te uz ocjenu daje kratak, zajednički opis vina. 

Svi rezultati pojedinačnih ocjenjivanja objavljivani su jednom tjedno na blogovima: Bakhov sin, Vino Vito i Julio Frangen foto te na facebook stranici Vinske zvijezde gdje se može vidjeti i ukupni poredak.

M. V. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , , , ,