Dodjela Muzejskog Oscara (EMYA)

European Museum of the Year Award (EMYA) slavi svoju 40. obljetnicu u Zagrebu od 3. do 6. svibnja.

Nagrada europski muzej godine objedinjuje najprestižnije nagrade u muzejskoj djelatnosti za nove ili potpuno obnovljene muzeje u Europi i odvija se pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, objasnila je Goranka Horjan ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu i predsjednica Europskog muzejskog foruma – organizacije zadužena za provedbu nominacija i ocjene kandidata.

‘Dodjela nagrada EMYA ima za cilj prepoznati izvrsnost novih projekata, a cilj je kontinuirano poticati inovativne procese kako bi muzeji na kreativan i edukativan način doprinijeli kvaliteti života u prostorima u kojima djeluju. Možemo reći da je EMYA najizravnije utjecala na razvoj odnosa s publikom jer je u prvom redu ocjenjivala javnu kvalitetu muzeja i komunikaciju s korisnicima i posjetiteljima’ istaknula je Horjan.

Na konferenciji za tisak u Muzeju Mimara prikazan je i kratki film koji sažima recentne dodjele nagrada koje su se održale svake godine u drugoj državi. Ocjenjivanje kandidata je cjelogodišnji proces koji završava ceremonijom dodjela nagrada koja se ove godine održava u Zagrebu. Članovi Izvršnog odbora Europskog muzejskog foruma pojasnili su kako se provodi natječaj i imenuje međunarodni panel sudaca koji ocjenjuju prijavljene kandidate. Njih, pak, predlažu nacionalni korespondenti prema kriterijima za svaku od nagrada.

O kojim je nagradama riječ pojasnio je Jose Gameiro, nekadašnji laureat i predsjednik Međunarodnog žirija koji ocjenjuje kandidate. Dvije su glavne nagrade – Europski muzej godine za muzej koji najcjelovitije sažima ono što zovemo javna kvaliteta i Muzejska nagrada Vijeća Europe za muzej koji najbolje promiče vrijednosti za koje se ova institucija zalaže kao što su demokracija, ljudska prava i vladavina prava.

Od 2010. dodjeljuju se i Nagrada Silletto (za muzeje koji najbolje uključuju u svoj rad lokalnu zajednicu, volontere i sl.) te nagrada Kenneth Hudson nazvana po osnivaču EMYA, istaknutom britanskom novinaru, stručnjaku za industrijsku arheologiju i autoru nekoliko knjiga o muzejima. Dodjeljuje se muzejima koji donose inovativne sadržaje u svoj postav često pomičući granice onoga što zovemo muzej.

Zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić izrazio je zadovoljstvo što su zagrebački muzeji domaćini ovogodišnje dodjele ‘muzejskog Oskara’ kada on slavi svoju 40. obljetnicu. U pripremi ovog jedinstvenog događanja sudjeluju gotovo svi veći zagrebački muzeji. U Zagreb dolazi preko 200 sudionika, muzejskih stručnjaka iz gotovo svih europskih zemalja, koji će obići Etnografski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej, Muzej prekinutih veza, Galeriju Klovićevi dvori i Muzej grada Zagreba. Ponuđen je i posjet Tehničkom muzeju Nikola Tesla i Modernoj galeriji. Predstavljanje kandidata za nagrade, kojih ove godine ima 46 nominiranih održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti a završna dodjela nagrada bit će u Muzeju Mimara.

Voditeljica ureda EMYA sa sjedištem u Milanu Cristina Vannini naglasila je kako ova nagrada postoji već 40 godina i njezin uspjeh leži u tome što stalno potiče muzeje da pomiču granice svoje interakcije s publikom. ‘Svake godine kandidati nas iznenade s nečim drugim – novom inovacijom, hrabrim iskorakom u temu ili pak jedinstvenim prostornim rješenjima. Pobjednici kao što je POLIN Muzej povijesti poljskih Židova, Rijks muzej u Amsterdamu, Muzej nevinosti Orhana Pamuka u Istanbulu ili pak Muzej transporta Riverside u Glasgowu arhitektice Zahe Hadid dobro ilustriraju svu tu raznolikost.’

Iako suci koji nominiraju kandidate u prvom redu cijene opću kvalitetu rada muzeja također razvijaju i poseban senzibilitet za sadržaje koji muzeji obrađuju, ocjenjuju kako muzeji pomažu osnažiti svoje posjetitelje da budu bolji i odgovorniji građani i direktno doprinose općem dobru. Velika pozornost se posvećuje aktivnostima muzeja, edukativnim programima, dostupnosti građe i opremljenim prostorima za istraživanja naglasio je Jose Gameiro.

J. G. / Foto: Nina Koydl

Tagged: , , , , , , , , , , ,