Dodjelom nagrada završio 24. Festival glumca

Dodjelom nagrada i priznanja u Vinkovcima završio 24. Festival glumca. Izbornik Festivala Siniša Ružić izabrao je 18 predstava koje su bile u konkurenciji. O festivalskim nagradama odlučivao je procjenjivački sud u kojem su se nalazili Izmira Brautović (Kazalište Marina Držića, Dubrovnik), Darko Janeš (samostalni umjetnik) i Nedim Prohić (Zagrebačko gradsko kazalište Komedija). Domaćica Festivala bila je glumica Marija Sekelez.Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu pripala je glumici Eciji Ojdanić za ulogu Suzane u predstavi ‘Kako život’ Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme i produkciji Kazališta Moruzgva iz Zagreba, te Miji Krajcar za ulogu Pepeljuge u predstavi ‘I živjele su sretno’ Nine Horvat u režiji Frane Marije Vranković i produkciji Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Nagradu Fabijan Šovagović za najboljeg glumca dobili su Vinko Kraljević za ulogu Branka u predstavi ‘Kako život’ Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme i produkciji zagrebačkog Kazališta Moruzgva i Željko Königsknecht za ulogu Gospodina Jurića u predstavi ‘Traži se novi suprug’ Mire Gavrana u režiji Željka Königsknecht i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Nagrada Ivo Fici za mladu žensku ili mušku glumicu do 28 godina pripala je Aneti Matulić za ulogu Tihane u predstavi ‘Cabaret Splićanke’ Ivana Lea Lema u produkciji Gradskog kazališta mladih Split. Nagradu Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu ili mlade dobio je ansamblu predstave ‘Bijeli jelen’ Vladimira Nazora u režiji Tamare Kučinović i produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka. Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu otišla je u ruke ansamblu predstave ‘Kao na nebu’ Raya Pollaka u režiji Renea Medvešeka i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

‘Zatvaramo 24. Festival glumca, a dogodine slavimo četvrt stoljeća ovoga predivnog festivala u koji svi rado navraćamo – i hvala Slavoniji’, poručila je predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Perica Martinović. Predsjednik Festivalskog odbora Joško Ševo rekao je kako glumci već 24 godine pokušavaju vratiti ljubav kojom Vukovarsko-srijemska županija dočekuje glumce svake godine i to će nastaviti činiti i ubuduće.

F. G. / Foto: Suzana Bota


24. Festival glumca u Vinkovcima


Večer poezije: Glumci pjesnici u Vinkovcima

Tagged: , , , , , , , ,