Dok’n’Ritam: Festival muzičkog dokumentarnog filma

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam (DNR) prvi je ovakav festival u Srbiji, a održat će se od 23. do 26. lipnja u Domu kulture Studentski grad u Beogradu.

DNR-festival BeogradNa festivalu će biti prikazano 19 filmova, uključujući Intro program festival DNR. Za nagrade žirija i publike natjecat će se devet filmova iz regije, čija je tema glazba s ovih prostora, od kojih će pet biti premijerno prikazano u Srbiji. Imat će i jednu svjetsku premijeru u natjecateljskom programu – film ‘Sevdalinka: Alhemija duše’, redatelja Salija Salinija u koprodukciji Turske i BiH.

U revijalnom dijelu bit će prikazani i aktualni filmovi ovog žanra strane produkcije. Tijekom festivala bit će predstavljeno šest glazbenih knjiga i dva dokumentarca u nastajanju. Koncerti su također sastavni dio programa i predviđeni su za otvaranje i zatvaranje festivala. Smisao cijele priče je promoviranje i afirmacija novog (pod)žanra u dokumentaristici i kinematografiji – glazbenog dokumentarca.

‘U Srbiji će ovo biti prvi takav festival, čiji je cilj prije svega edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način. Kulturna povijest i utjecaj glazbe s ovih prostora dva su neraskidiva pojma, jer glazba je obilježila i utjecala na sve segmente života. Dakle, prikazivanjem kvalitetnih filmova, inspirativnim razgovorima s atraktivnim gostima koji stavom i imidžom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem glazbenih knjiga, književne vrste koja je trenutačno u ekspanziji, te pažljivo odabranim koncertima, pokušat ćemo napraviti jedinstvenu atmosferu DNR festivala, koji će u svojoj DNK sadržavati dokumente našeg ritma’, najavila je Sandra Rančić, umjetnička direktorica festivala.

Žiri festivala čine Mladen Matičević; redatelj; Vladan Petković, filmski kritičar i novinar i Neno Belan, glazbenik, a opširnije o festivalu pročitajte na njihovoj facebook stranici.

M. T.

Tagged: , , , , , , , , , , ,