Dokukino: Iz Italije s ljubavlju

Od 20. do 22. prosinca u zagrebačkom Dokukinu KIC održat će se filmski program ‘Iz Italije s ljubavlju’. Program donosi dva portreta grada Napulja koji je godinama u brutalnom stisku Camorre. Gorko-slatki dokumentarac ‘Selfie’ snimljen je mobitelom i prati odrastanje u napuljskom getu, dok je ‘Napoli, Napoli, Napoli’ šokantna ali dirljiva dokudrama velikog Alberta Ferrare.Nakon kino-pretpremijere u sklopu revije najboljih europskih dokumentaraca u Dokukino stiže ‘Selfie’ (2019.) redatelja Agostina Ferrentea, gorko-slatka teen razglednica iz srca napuljske mafije. Alessandro i Pietro imaju 16 godina i žive u zloglasnom predgrađu Traiano. Ljeta 2014. godine njihova prijatelja Davidea greškom je ubio policajac tijekom potrage, zamijenivši ga s bjeguncem. Alessandro i Pietro prihvaćaju redateljev prijedlog da bilježe snimke mobitelom, uživo komentirajući svoja svakodnevna iskustva. Prijatelji su neumorni u dokumentiranju života, kreirajući impresivan i zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji i prijateljstvu u svijetu obilježenom društvenim i ekonomskim problemima. Osim nominacije za ‘europski Oscar’ film se može pohvaliti i nizom priznanja na prestižnim svjetskim festivalima – prikazan je između ostalog na Berlinaleu, Docavivu i Sheffield IDF-u, te pariškom Cinema du reel i madridskoj Documenti.

Program donosi i hrvatsku kinopremijeru dokumentarca ‘Mafija na nišanu’ (2018.) redateljice Kim Longinotto o poznatoj talijanskoj fotografkinji Letiziji Battagliji čije neustrašive snimke bilježe pustoš i razaranje koje je za sobom ostavljala mafija u njezinoj rodnoj Siciliji. Kroz biografski dokumentarac protkane su Battaglijine upečatljive crno-bijele fotografije, scene iz klasičnih talijanskih filmova, rijetki povijesni snimci i uspomene same autorice, sada već 84-godišnjakinje, kako bi se oslikao portret jedne izuzetne žene, čija je hrabrost i nepokolebljivost pomogla razotkrivanju brutalnih zločina Cosa Nostre. Film je osvojio nagradu publike na filmskom festivalu u Briselu, a svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem Berlinaleu.

Jedan od najposebnijih filmova kultnog redatelja Abela Ferrare ‘Napoli, Napoli, Napoli’ (2009.) na dirljiv i živopisan način portretira Napulj, grad velikih suprotnosti, bogate povijesti i kulture, ali i kriminala i siromaštva. Razgovarajući sa skupinom osuđenica u zatvoru Pozzuoli, Ferraru su njihove izjave, tako grube i fatalističke, dubinski zadivile. Na njihovim životima odlučio je utemeljiti tri različita scenarija, koja su napisali Peppe Lanzetta, Maurizio Braucci i Gaetano Di Vaio. Di Vaiova epizoda počiva na njegovu osobnom doživljaju zatvora. Braucci govori o tužnom i nasilnom pubertetu, a Lanzetta piše obiteljsku melodramu o nasilju, očekivanjima i osveti. Ispreplećući stvarnost i fikciju, ova inovativna dokudrama složen je i nevjerojatan mozaik, baš poput Napulja, istodobno živopisan i okrutan, strastven i nemilosrdan.

D. K.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,