Dokukino: Pčele – Više od meda

Zagrebačko Dokukino, Restart Label i Hrvatski pčelarski savez organiziraju specijalnu pretpremijeru filma Više od meda koja će se održati u srijedu, 30. travnja s početkom u 18.30.Pčele-Više od medaNakon pretpremijere održat će se na temu ‘Pčele – anđeli poljoprivrede i ambasadori bioraznolikosti’, okrugli stol u kojemu će sudjelovati uvaženi poznavatelji pčelarstva.

Naime, već 15 godina cijele pčelinje zajednice misteriozno nestaju. Ne samo u Americi gdje je desetkovana gotovo polovica košnica već i u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Uzrok katastrofi je nepoznat, pčelari ih ne pronalaze uginule na tlu i ne znamo prirodnog neprijatelja. Apsis mellifera (pčela medarica) pojavila se na Zemlji prije 60 milijuna godina i neophodna je za ekonomiju i za opstanak čovječanstva. Pčele su oprašivači čak 80% biljnih vrsta i bez njih bi voće i povrće moglo nestati s lica zemlje. Trebamo li kriviti pesticide ili čak sredstva kojima se borimo protiv njih? Ili parazite poput varroe? Nove viruse? Stres dugog puta? Porast elektromagnetskih valova koji utječu na magnetske nano dijelove u pčelinjim abdomenima?

Švicarski kandididat za Oscara, film ‘Više od meda’ pokušava odgovoriti na neka od ovih pitanja u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica. Upotrebom mikro-kamera i dugotrajnog snimanja unutar košnica, približili smo se ponašanju pčela, više nego prostim okom pčelar može vidjeti. Dokumentarni hit redatelja Markusa Imhoofa, koji je samo u Francuskoj pogledalo 130.000 gledatelja, govori o pčelama, ali prije svega o nama samima, vraćajući se simbiotskoj Einsteinovoj poveznici: ‘Nestanu li pčele s planete, čovječanstvo će izumrijeti za četiri godine.’

Dokukino

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,