Dokukino u KIC-u: O Susan Sontag

Za početak nove sezone zagrebačko Dokukino je, u suradnji s Međunarodnim festivalom fotografije, pripremilo je u subotu 27. rujna u 20 sati pravu dokumentarnu poslasticu –  hrvatsku premijeru filma ‘O Susan Sontag’, o jednoj od najprovokativnijih i najutjecajnijih političkih i literarnih ikona 20. stoljeća.Susan Sontag-dokumentaracKulturno informativni centar KIC postaje novi dom kina specijaliziranog za dokumentarce – Dokukina. Nakon godinu dana izbivanja s ove lokacije, kino se vraća ljepše, novije i udobnije nego ikad te spremno za publiku željnu filmske stvarnosti.

Preradovićeva 5 zamijenila je Jurišićevu 6, tj. kino Grič, a osim udobnog novog prostora gledatelji će ovogodišnju porciju domaćih i stranih dokumentarnih filmova imati prilike gledati četiri puta tjedno – četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom. Projekcije će se preko tjedna održavati u intimnoj atmosferi manje dvorane na prvome katu dok će se vikendom filmovi gledati u dva termina u preuređenoj kino dvorani na katu iznad. Otvorenje nadolazeće sezone održat će se u subotu 4. listopada prikazivanjem filma ‘Narko kultura‘, koji je svojom tematikom o meksičkim narko kartelima opjevanim u pjesmama novog popularnog folk žanra – narcocorido, zaokupio veliku pažnju publike i žirija Berlinskog filmskog festivala te Sundancea.

No, prije službenog početka novog programa, zagrebačka će publika imati priliku pogledati hrvatsku premijeru filma ‘O Susan Sontag‘ redateljice Nancy D. Kates koju Dokukino organizira u suradnji s Međunarodnim festivalom fotografije – Organom vida.

Spisateljica, esejistica, feministkinja, riječi su koje opisuju jednu od najprovokativnijih i najutjecajnijih političkih i literarnih ikona 20. stoljeća – Susan Sontag. Pisala je kritike društva, zalagala se za ljudska prava i borila protiv ratova. Tako je svoj 40. rođendan dočekala u Kini, 50. u Francuskoj, 60. u Sarajevu. Intimna dokumentarna priča prati Susan Sontag i trenutke koji su joj promijenili život. Od rane zaljubljenosti u knjige, preko prvog iskustva u gay baru; od njezina prvog braka do posljednjeg ljubavnika. Dokumentarac koji istražuje život kritičarke i spisateljice čija djela o fotografiji, ratu i terorizmu odjekuju i danas.

U subotu 29. rujna svakako dođite u Preradovićevu 5 i uživajte u dokumentarcu koji istražuje osobnost koja stoji iza jedne od najplodnijih i najistaknutijih intelektualki našeg doba.

Dokukino

Tagged: , , , , , , , , , ,