Dragan Pavelić: Knjiga o krilatom fratru

U Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, u okviru ciklusa ‘Ivo Andrić i suvremeni hrvatski pripovjedači’, održat će se promocija romana Dragana Pavelića ‘Knjiga o krilatom fratru’.

Dragan Pavelić-Knjiga-o-krilatom-fratru 2Predstavit će je Strahimir Primorac, književni kritičar, i Julijana Matanović, voditeljica Kutka nobelovca Ive Andrića, te sam autor.

Uvodnu riječ imat će Zoran Simić, šef marketinga izdavačke kuće V.B.Z., u kojoj je knjiga objavljena, a ulomke iz romana čitat će glumac Goran Grgić. Promocija je u četvrtak, 22. listopada u 19 sati.

‘Knjiga o krilatom fratru’ Dragana Pavelića, dobitnika V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2009. godine, slojevito je i višestruko kodirano štivo koje spaja iskustvo nekoliko posve različitih literarnih tradicija i isprepliće ih u raznovrstan i dinamičan literarni mozaik.

Pod istim krovom zastupljene su s mnogo lokalnog kolorita obojena priča o neobičnom bosanskom franjevcu koja se proteže kroz historijski pregnantno i burno razdoblje ‘dugoga dvadesetog stoljeća’ (s njegovim globalnim i lokalnim ratovima kao cezurama) te kronika jednog pisanja – vrsta dnevnika o nastajanju ove knjige, metatekst na koji se referira podnaslov: Roman o romanu. Prvi je narativ ispričan u realističnom ključu naslonjenom na ljetopise s Ivom Andrićem i Mirkom Kovačem kao pripovjedačkim orijentirima, s tim da je spomenuti realizam sklon s vremena na vrijeme skliznuti u svoju magijsku inačicu. Dnevnički dio donosi neobičan i gust pastiš koji integrira najrazličitije tipove diskursa – od ispovjednog, preko historijskog i metanarativnog do autopoetičkog.

Knjiga se, naravno, može i valja čitati integralno, kao jedan tekst s više ulaza i nebrojeno mnogo izlaza – neka vrsta pripovjednog labirinta. Ako u nekom trenutku niste točno sigurni nalazite li se u snu ili na javi, čitajte ponovno: neki ljudi, čini se, zaista mogu letjeti!

V. B.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,