Drive in kultura na parkiralištu Tehničkog muzeja

Drive in kultura, prvo javno kulturno okupljanje nakon potpune blokade grada, održat će se od 15. do 17. svibnja s početkom u 21 sat na parkiralištu Hala V iza zagrebačkog Tehničkog muzeja.Tijekom tri večeri, od petka do nedjelje, posjetitelji će imati priliku doživjeti jedinstveni spoj umjetnosti i zabave iz udobnosti vlastitog automobila, po principu američkog popularnog načina okupljanja mladih – drive in kina. Tom prigodom prikazat će se recentni i stariji domaći hit naslovi, i to duge i kratke, igrane, animirane i dokumentarne forme. Uz obavezno poštivanje mjera socijalnog distanciranja. Osim filmova, organizatori najavljuju i popratni glazbeni program, s kojim će započinjati svaka filmska večer.

Dugometražni repertoar prvog dana drive-in kina otvorit će ‘Zagrebački ekvinocij’ (2019.), dugometražni debi Svebora Mihaela Jelića, film nastao gotovo bez budžeta koji na autentičan način prikazuje zagrebački alternativni noćni život. Publiku će u automobilima rasplesati proširena postava benda Ljetno kino uz šarmantne obrade poznatih pjesama.

U subotu je na rasporedu večer ljubavnih igara uz romantičan zvuk saksofona, nakon čega slijedi projekcija doku-hita ‘Gangster te voli’ (2013.) Nebojše Slijepčevića. Riječ je o komediji koja prati ljubavne odnose 21. stoljeća i jednom čovjeku iz Imotske krajine koji se u potpunosti posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca i žena.

Nedjelja je rezervirana za ‘Vis-à-Vis’ (2013.) redatelja Nevija Marasovića. Ovaj duhoviti metafilm čija radnja tematizira rad redatelja (Rakan Rushaidat) i glavnog glumca (Janko Popović Volarić) na scenariju filma ‘Comic sans’ usred zajedničke i posvemašnje intimne i profesionalne krize. ‘Comic sans’ Marasović će 2018. doista i snimiti, a film će se pretvoriti u pravi mali domaći indie hit, kao i njegov prethodni filmski uradak ‘Vis-à-Vis’.

Događanje je humanitarnog karaktera te predstavlja poziv publici na akciju i doniranje sredstava za studente koji su ostali bez izvora prihoda u ovim zahtjevnim vremenima. U suradnji sa Zakladom Solidarna prikupljat će se sredstva za studente, te će se u dogovoru sa Sveučilištem u Zagrebu, usmjeriti prema najugroženijima. Svi oni koji žele pomoći mladima svoj doprinos mogu dati uplatom na poseban žiro račun u periodu od 13. do 20. svibnja.

U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti (ADU) svaku večer prikazat će se i neki od novijih studentskih kratkometražnih filmova koji su prepoznati i od strane svjetskih festivala kao što su ‘Igra malog tigra’ (2015.) Jasne Nanut, ’13+’ (2016.) Nikice Zdunić i ‘Južno voće’ (2019.) Josipa Lukića. Filmski program obogatit će i kratkometražni animirani filmovi nastali u produkciji ADU – ‘I’m not feeling very well’ (2019.) Sunčane Brkulj, koji je selektiran za ovogodišnji, zbog korone otkazan, Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju, te nagrađivani film ‘Odrasti u malo drvo’ (2019.) Noemi Ribić.

Održavanje ovog besplatnog humanitarnog događanja pokrenuo je produkcijski duo Sabmarine iza kojeg stoje studenti ADU, Marin Leo Janković i Sabrina Herak Smoković. Misija im je podsjećati na važnost umjetnosti u ovim turbulentnim vremenima, revitalizirali kulturni sektor te potaknuti koncept kulture na otvorenom.

Ovo događanje označit će početak razvoja nove platforme za nezavisnu kulturu koja je zbog pandemije koronavirusa trenutno potpuno blokirana. Ulaz i broj automobila je ograničen i posebno reguliran zbog sigurnosnih mjera. Svoje je mjesto potrebno unaprijed rezervirati putem web stranice projekta.

HAVC

Tagged: , , , , , , ,