Drmeš: Ana Rucner i HKUD Osijek 1862

Ana Rucner u suradnji s Hrvatskim kulturnim umjetničkim društvom Osijek 1862, trebala je 25. svibnja snimiti video spot za pjesmu ‘Drmeš pleše cijeli svijet’, koja je nastala prije mjesec dana u suradnji s Duškom Topićem, Željkom Nikolinom i Tihomirom Slivkom.Ana Rucner i HKUD Osijek 1862No, s obzirom na poplave koje su zadesile Slavoniju termin je odgođen za nekoliko tjedana. Umjesto toga Ana je posjetila poplavljene krajeve u Drenovcima te crveni križ u Vinkovcima i dala svoj doprinos.

Naime, prije tri godine započeli su dogovori oko suradnje s Anom Rucner, koju je potaknuo pokojni Željko Čiki, dugogodišnji tajnik KUD-a, humanitarac i čuvar tradicijske kulture. Ideja o suradnji postepeno se gradila, jer je cijela obitelj Rucner zajedno s Anom veliki prijatelj Slavonije. Svirali su po slavonskim mjestima, vinskim cestama i podrumima, zaboravljenim crkvama i baranjskim livadama godinama pridonoseći kulturi Slavonije. Iako su nakon odlaska Čikija dogovori usporili, Tihomir Slivka, tajnik HKUD-a Osijek 1862, ‘kliknuo’ je s Anom na ‘prvu’ i suradnja je dobila svoje okvire.

Kao rezultat nastala je prekrasna slavonska skladba ‘Drmeš pleše cijeli svijet‘ aranžera Duška Topića, producenta Željka Nikolina.

Nakon što se snimi video, Ana Rucner će na svojim koncertima u svijetu prenijeti posjetiteljima multimedijalan doživljaj Slavonije, njezinu tradiciju, kulturu, gastronomiju i raznolikost. Ana na svojim koncertima uvijek predstavlja svoju zemlju, uči posjetitelje o njenim ljepotama i ostavlja ih bez daha svojim izvedbama moderne klasike i tradicijskih skladbi.

U znak suosjećanja s ljudima koji su ostali bez svojih domova, umjesto snimanja spota, članovi ansambla su s Anom, snimili fotografije kojima žele poručiti da svi koji su u mogućnosti daju svoj doprinos za vremena obnove koja nas tek čekaju. Fotografije pokazuju pozitivnu sliku slavonskih ljudi koji čine Slavoniju onim što jest. Velika je snaga vode, ali snaga ljubavi i zajedništva još je veća.

Uskoro će nastati prekrasan video u režiji Vjerana Vidakovića u kojem ćete vidjeti ples drmeša, čiju koreografiju potpisuje Damir Doležal.

N. M.

Pročitajte još: Ana Rucner: Klasična glazba nikad ne izlazi iz mode , Ana Rucner snimila navijačku pjesmu

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,