Drugi peron, četvrti kolosijek u Novoj Gradiški

Umjetnik mora imati oko, a Mirela Španjol Marković svojim je romanom dokazala da ima oko ne samo za samo za svijet oko sebe, već i za ljudsku dušu, rekao je prof. Ivan Slišurić u dirljivom govoru o romanu ‘Drugi peron, četvrti kolosijek’, koji je Mirela Španjol Marković predstavila u rodnoj Novoj Gradiški.

Prostrani The Corner Pub, na rubu novogradiške pješačke zone, u kojem je taj dan prigodno odjekivala samo glazba osamdesetih, bio je pretijesan za sve koji su od autorice Mirele Španjol Marković željeli dobiti posvetu na romanu o odrastanju i sazrijevanju. Dirljivu promociju koju su zabilježili mnogi lokalni mediji organizirale su Mirjana Bošnjak i ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška, Biljana Dakić, pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška. Stoga je prisutne u The Corner Pubu pozdravio gradonačelnik Vinko Grgić, koji je Mireli Španjol Marković poželio dobrodošlicu te istaknuo koliko su ulaganja u kulturu, umjetnost i znanost važna za život i razvoj grada.

Razgovor o romanu ‘Drugi peron, četvrti kolosijek’ vodila je Silvana Podoljak, a u njemu su, osim prof. Slišurića i autorice, sudjelovale urednica Sandra Pocrnić Mlakar te terapeutkinja i voditeljica Škole opraštanja Adela Franceković. Promociju je uveličala profesorica književnosti Vjekoslava Bagarić, koja je Mireli Španjol Marković predavala književnost u prva dva razreda srednje škole. Prateći razgovor, prof. Bagarić je na licu mjesta birala efektne ulomke koji su ilustrirale i poticale raspravu sudionika. Na pitanje kako je uspijevala u romanu gotovo istodobno pronaći odlomke o kojima se razgovaralo, prof. Bagarić je dala najvišu ocjenu svojoj studentici riječima – ovaj roman znam napamet!

S. P.


Tagged: , , , , , , , , ,