Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.

Hrvatski povijesni muzej na zagrebačkom Gornjem gradu ugostit će od 30. ožujka do 29. listopada izložbu ‘Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.’ koja dolazi iz Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.Prije punog desetljeća Grad Dubrovnik je usvojio projekt spomenutog Muzeja (prvog takve vrste u Hrvatskoj) s idejnim rješenjem koncepcije stalnog postava autora Varine Jurica Turk i Miše Đuraša, te je smješten u (za sada neobnovljenoj) tvrđavi Imperijal na Srđu, sastavnici obrane Dubrovnika. Zahvaljujući legendarnim dubrovačkim fotografima i njihovim donacijama, odazivu branitelja i građana, ali i predanosti kustosa, voditeljica projekta Jurica Turk je prikupila (i još uvijek prikuplja) bogatu građu sastavljenu od dokumenata, fotografskih i video zapisa, oružja (nerijetko ‘kućne’ izrade, ali i kultnog poput onog s Golubova kamena), zastava, uniformi (Janko Bobetko) i slično.

Budući da je smještaj materijala još uvijek u neprimjerenim uvjetima, ali i kao zalog sigurnog očuvanja, sva je građa digitalizirana, pa su na zagrebačkoj izložbi postavljeni panoi kolažirani fotografijama i dokumentima (s objašnjenjima na hrvatskom i engleskom jeziku), vitrine s oružjem, zastave i Bobetkova uniforma, novinske naslovnice, karte ratnih operacija te nekoliko originalnih grafika i fotografija.

Izložba je podijeljena u četiri cjeline: pripreme za obranu, srpsko-crnogorska agresija 1991., dani pobjede – oslobađanje hrvatskog juga 1992. i stradanja Dubrovnika u Domovinskom ratu. U želji da se sačuvaju sjećanja, izložba dolazi upravo u trenutku kada se navršava četvrt stoljeća od uspješnih ratnih operacija (svibanj 1992.) kojima je oslobođen jug Hrvatske.

Olga Vujović

Tagged: , , , , , , , , , , , ,