Duh babe Ilonke u kinima

‘Duh babe Ilonke’ dječja je komedija s elementima fantastike koja portretira život neobične romske obitelji iz zagrebačkog predgrađa, sagledan očima desetogodišnje djevojčice Manuše (Selma Ibrahimi).Duh babe IlonkeOvu urbanu romsku obitelj čine otac Hrast (Rakan Rushaidat), majka Aska (Aleksandra Balmazović), njezina mama baba Ilonka poznata gatara (Sabina Ajrula) te, naravno, Manuša. Baba Ilonka iznenada umire, ubrzo nakon toga Aska dobiva otkaz u Tvornici žarulja, a Hrast izgubi sluh zbog čega ga izbace iz orkestra za sprovode u kojem je bio zaposlen kao svirač trube.

Iako obitelj odjednom ostane bez svih prihoda, Hrastu pada kamen sa srca jer mu je dosta glazbe budući da je oduvijek želio biti vodoinstalater. Tome se protivi njegova supruga koja se boji da Hrast popravljajući instalacije ne bi povrijedo prste. Osim toga, Aska smatra da: Nitko neće pustiti Ciganina u kuću da mu nešto popravlja. Nakon što im isključe struju i telefon, Aska preko volje preuzima majčine mušterije i prihvaća se gatanja.

Dok roditelje muče egzistencijalni problemi, inteligentnoj i živahnoj Manuši, koja nerado ide u školu jer ju djeca u razredu ne prihvaćaju, zadirkuju ju i gnjave, baka jako nedostaje. Oni ni ne primjećuju da se u kući događa neš­to čudno, pa je Manuša jedina svjesna prisutnosti duha umrle bake i odluču­je istražiti neobične događaje. Saveznika pronalazi u pogrebnikovom sinu Zdenku (Marin Arman Grbin), svome jedinom prijatelju…

Ovaj film redatelja Tomislava Žaje, nastao u produkciji Formula filma i HRT-a, okuplja zanimljivu međunarodnu glumačku ekipu koju predvode naturščik Selma Ibrahimi te iskusna makedonska glumi­ca Sabina Ajrula koju mnogi gledatelji dobro poznaju zbog njezine uloge u seriji Sulejman Veličanstveni. U filmu se pojavljuju i Krunoslav Šarić, Ksenija Pajić, Zlatan Zuhrić, Inge Appelt te mnogi drugi.

Premijera filma je večeras, 24. ožujka u 19 sati u CineStaru Zagreb u Branimir centru, a na redoviti repertoar dolazi u četvrtak 27. ožujka.

Blitz

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,