Dvije ženske priče u Book caffeu

Marijana-Perinić-i-Milana-Vuković-RunjićSpisateljice Milana Vuković Runjić i Karmela Špoljarić gostovale su u utorak na književnoj večeri ‘Ženska priča’ koja se, u organizaciji Centra za kreativno pisanje (CeKaPe), jednom mjesečno održava u zagrebačkom Book caffeu.

Pred okupljenim ljubiteljima pisane riječi voditeljica i stand-up komičarka Marijana Perinić razgovarala je sa svojim gošćama o književnosti i njihovu dosadašnjem radu, no nisu izostajale ni teme iz društvenog života kao ni one o vječito aktualnim muško-ženskim odnosima.

‘Ženska priča’ započela je s Karmelom Špoljarić koja je svoje spisateljsko umijeće gradila kao polaznica radionice kreativnog pisanja u CeKaPe-u, gdje je danas voditeljica dopisne radionice ‘Kako početi’. Pozornost čitatelja privukla je svojim romanom prvijencem ‘Nije ovo Twin Peaks’ (AGM, 2013.), a iste godine objavila je i zbirku priča ‘Pazi što ćeš poželjeti’ (CeKaPe).

Karmela ŠpoljarićUz prozne, Karmela piše i dramske tekstove među kojima je ‘Nula kuna po minuti’ za koji je 2011. godine dobila nagradu Ministarstva kulture Marin Držić. Nakon razgovora o književnosti i slikarstvu, koje je također njezina velika ljubav, publika u Book caffeu imala je priliku doživjeti priču ‘Čarobnica’ na drugačiji način, u izvedbi odličnih mladih glumaca amaterskog Teatra G iz Zagreba.

Svoju žensku priču predstavila je zatim književnica, urednica i kolumnistica Milana Vuković Runjić, koja je objavila 20 knjiga. Bez dlake na jeziku Milana je govorila i o svojoj kolumni ‘Seksopolis’, koja je nezaobilazan dio njezine karijere i kojom je niz godina intrigirala i zabavljala čitatelje. Kao samoprozvana međunarodna seksualna kolumnistica svojim je savjetima pomagala i brojnim čitateljima izvan Hrvatske, posebice u Italiji i SAD-u.

Milana Vuković Runjić predstavila je i jednu svoju ‘mušku priču’ koja govori o njezinim životnim ljubavima Matošu i Proustu, i na koju je osobito ponosna. Trenutačno priprema ‘Cabaret Matoš i Proust’, čiju ćemo premijeru kroz nekoliko mjeseci imati prilike vidjeti u dvorani Vatroslava Lisinskog.

Nova prilika za ‘Žensku priču’ i ponovno druženje u Book caffeu najavljena je za ožujak, a posebna gošća bit će književnica Julijana Matanović.

Renata Cisar

Foto: FAMA

Pročitajte još: Ženska priča s Milanom i Karmelom, Ženska priča u Book caffeu , Ženska priča: Mani Gotovac i Tajana Obradović , Ženska priča: Milana Vlaović i Ksenija Kušec

Tagged: , , , , , , , , , , ,