Egiptolog Daniel Rafaelić: Koautor knjige izdane na Cambridgeu

Hrvatski povjesničar filma i egiptolog Daniel Rafaelić stao je uz bok najvećim svjetskim egiptolozima koji su sudjelovali u pisanju kapitalnog djela ‘A History of World Egyptology/Povijest svjetske egiptologije’.

Knjigu je upravo objavio ugledni Cambridge University Press, čime je njena iznimna znanstvena razina dodatno potvrđena. Urednici izdanja ugledni su znanstvenici Andrew Bednarski, Aidan Dodson i Salima Ikram. Upravo je egiptologinja Ikram pozvala Rafaelića da bude jedan od autora knjige: ‘Rafaelića sam upoznala u Kairu i shvatila sam da bi on bio izvrstan autor koji nam može pružiti pregled egiptomanije i filmova o drevnom Egiptu iz cijelog svijeta. Njegovo je znanje o popularnoj recepciji drevnog Egipta zapanjujuće. Povijest svjetske egiptologije inače je prva knjiga koja pruža analizu povijesti egiptologije po zemljama s posebnim naglaskom na popularnu kulturu. Zato se nadam da će ova knjiga postaviti nove akademske standarde i postati osnova svakog budućeg bavljenja ovom temom.’

Poglavlje Daniela Rafaelića, koje smo dobili na uvid od Cambridge University Pressa, uz očekivane filmove poput ‘Deset zapovijedi’ s Yulom Brynnerom, ‘Kleopatre’ s Elizabeth Taylor ili ‘Mumije’ s Rachel Weisz, detaljno se bavi i manje poznatim njemačkim i austrijskim nijemim filmovima koji se tada redovito prikazuju u domaćim kinima a posebno je važan dio njegova opsežnog poglavlja (od čak šezdesetak stranica) prikaz snimanja danas gotovo zaboravljena filma ‘Maciste u Dolini kraljeva’, koji se u Zagrebu snimao 1960. godine – jedini put kada su raskošne staroegipatske kulise resile hrvatski glavni grad.

‘Osjećam se iznimno privilegirano biti u društvu najvećih suvremenih egiptologa, ljudi čiji je vrhunski znanstveni rad moja osnovna literatura posljednjih trideset godina, a posebno tijekom mog studija egiptologije na The University of Manchester. Prilika da u takav klub unesem naše, hrvatske, mirise i boje ispunja me neopisivom srećom. Prilika da svijetu otkrijem dio njihove, ali i naše filmske povijesti jedinstvena je u životu i već noćima ne spavam čekajući kada će poštar pozvoniti s prvim primjercima knjige’, izjavio je Daniel Rafaelić.

Povijest svjetske egiptologije bit će, po cijeni od 135 funti, dostupna diljem svijeta za Božić i sasvim će sigurno ubrzo postati nezaobilaznim priručnikom i udžbenikom najvećih svjetskih sveučilišta. Knjigu se može nabaviti putem University of Cambridge Pressa, ali i platforme Amazon.

I. C.


Tagged: , , , , , , ,