Ernst Barlach i Käthe Kollwitz: Izvan granica postojanja

U Modernoj galeriji u Zagrebu otvorena je izložba Ernsta Barlacha i Käthe Kollwitz ‘Izvan granica postojanja’, koja se može razgledati do 29. studenoga.
Ernst Barlach-LuđakRetrospektivno koncipiranom izložbom skulptura, crteža i grafika dvoje najznačajnijih njemačkih umjetnika ekspresionista s početka prošloga stoljeća Ernsta Barlacha i Kathe Kollwitz, Moderna galerija obilježava 110. obljetnicu kontinuiranog rada na promociji nacionalne, ali i predstavljanju svjetske likovne umjetnosti.

Izložba je organizirana u suradnji s Ernst Barlach Gesellschaft Hamburg zahvaljujući Upravi za licence Ratzeburg, muzejima Ernsta Barlacha u Wedelu i Ratzeburgu, kao i privatnim posuđivačima.

Stvaralaštvo Ernsta Barlacha i Käthe Kollwitz nastalo je pod snažnim uplivom užasa Prvoga svjetskog rata i bijede poslijeratnog razdoblja, a osjećanje ljudske agonije temeljni je sadržaj njihovih potresnih skulptura, crteža i grafika.

Likovni postav izložbe u Modernoj galeriji kroz dvanaest dvorana reprezentativnog prvog kata Vranyczanyjeve palače objedinjuje više od šezdeset impresivnih skulptura u bronci, drvu i sadri, te više od sto grafika i crteža i fotografske građe djela koja zrcale četrdesetogodišnji uzbudljiv dijalog dvoje umjetnika, a promatrača potiču na promišljanje i traganje za aspektima današnjice. Kontekst izložbe čini globalna katastrofa Prvog svjetskog rata i reference modernoga doba koje se odražavaju u stvaralaštvima ovih dvoje umjetnika posve zaokupljenih egzistencijalnim pitanjima. Ono što ih pri tome oboje čini izvanrednima i suvremenima jest njihovo beskompromisno afirmiranje humanističkih vrijednosti, njihovo promicanje čovjekoljublja u djelu i na životnom putu, koji je za Barlacha završio u Güstrowu 1938., a za Kollwitz u Moritzburgu kraj Dresdena 1945. godine.

M. G. / Foto: Ernst Barlach: Der Berserker 1910, Nussbaum

Tagged: , , , , , , , , , ,