Europea U dvorištu: Afonso Cruz

U Zagrebu u sklopu Europee U dvorištu, 6. listopada (19 sati) gostuje portugalski književnik Afonso Cruz, koji će predstaviti svoj roman ‘Kokoschkina lutka’. U sklopu gostovanja održat će se tribina pod nazivom ‘Najvažniji Drugi’.  Uz autora, sudjelovat će prevoditelji Tanja Tarbuk i Dean Trdak, a moderator je Kristijan Vujičić.

Afonso Cruz rođen je 1971. u portugalskom mjestu Figueira da Foz. Pohađao je Fakultet za vizualne umjetnosti u Lisabonu i Institut za vizualne umjetnosti na Madeiri. Dosad je objavio trinaest knjiga, među kojima su najznačajnije: satirični i psihodelični triler ‘A Carne de Deus’ (Božje meso, 2008.), domišljat i zabavan borgesovski roman ‘Enciclopédia da Estória Universal’ (Enciklopedija opće povijesti, 2009.) za koji je dobio Nagradu Camilo Castelo Branco, zatim knjigu za djecu i mlade ‘Os Livros que Devoraram’ o Meu Pai (Knjige koje su proždrle moga oca, 2010.) za koju je dobio Nagradu Maria Rosa Colaço. Nakon toga slijedile su knjige ‘A Boneca de Kokoschka’ (Kokoschkina lutka 2010.) za koju je dobio Nagradu Europske unije za književnost i ‘A Contradiçao Humana’ (Ljudsko proturječje, 2011.) za koju je dobio nagradu koju zajedno dodjeljuju Portugalsko društvo pisaca i Portugalska radio-televizija. Čitatelji dnevnika Expresso izabrali su ga jednim od 40 najdarovitijih portugalskih umjetnika. Osim kao književnik, ilustrator i režiser animiranih filmova, Afonso Cruz također djeluje i kao skladatelj blues/roots glazbe za sastav The Soaked Lamb u kojem svira gitaru, usnu harmoniku, bendžo i ukulele.

‘Kokoschkina lutka’ Afonsa Cruza simbol je i metafora jednog prijateljstva, priča o tome kako je odnos s Drugim temeljan za naš vlastiti identitet. To su teme o kojima će biti govora na tribini, u odnosu na roman kao i u odnosu na europsku stvarnost koja je u posljednje vrijeme zaokupljena pitanjem Drugog.

N. L.


Nataša Kramberger
Europea U dvorištu: Nataša Kramberger
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,