Europski muzejski Oscari prvi put dodijeljeni u Hrvatskoj

Na jubilarnoj 40. svečanoj dodjeli European Museum of the Year Award u Zagrebu dodijeljene su nagrade najboljim muzejima na starom kontinentu.Zagrebački muzej Mimara ove je subote ugostio više od 200 uglednih gostiju iz čak 29 europskih zemalja, koji su nazočili svečanoj dodjeli European Museum of the Year Award (EMYA). Ovo je prvi put da je dodjela najuglednijih nagrada u svijetu muzeja održana u Hrvatskoj, a zadovoljstvo velikim odazivom nisu krili organizatori događanja – predstavnici Europskog muzejskog foruma, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i zagrebačkog Etnografskog muzeja. U ovogodišnjoj konkurenciji muzeja koji su svojim zbirkama i ukupnim doprinosom društvu zaslužili titulu najboljih muzeja na starom kontinentu našla su se brojne ugledne institucije, a priznanja je primilo njih deset.

Nagradu za najbolji muzej starog kontinenta, skulpturu The Egg autora Henryja Moorea, primili su predstavnici Etnografskog muzeja u Genevi, Švicarska, koji se kroz stoljetno djelovanje istaknuo modernim, multikulturalnim i interdisciplinarnim pristupom publici. Njegov sastav gotovo je u cjelosti dostupan i online, a filozofija muzeja je očuvanje kulturološke raznolikosti i promicanje nasljeđa različitih kultura i naroda.

Nagrada Vijeća Europe Memorial ACTe, skulptura La femme aux beaux seins autora Joana Miróa, uručena je Karipskom centru sjećanja na trgovinu robljem i ropstvo iz francuskog Guadalupea. Muzej je posvećen i danas aktualnim temama trgovine ljudima, ropstva i ljudskim pravima te svojim posjetiocima pruža uistinu nezaboravno iskustvo.

Silletto nagrada za odličnu suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzeja uručena je predstavnicima muzeja Leiria u Portugalu. Ovu je nagradu prošle godine osvojio Gradski muzej Vukovar, koji se ove godine nije našao na listi laureata.

Nagrada Kenneth Hudson uručena je Muzeju prvog predsjednika Rusije Borisa Jelcina u Ekaterinburgu, Rusija. Ova nagrada slavi muzeje koji preispituju ustaljenu ulogu muzeja u društvu, što ovogodišnji dobitnik čini kroz svoj sastav koji prenosi dramatičnu priču o propasti Sovjetskog saveza i rađanju nove Rusije.Posebna priznanja uručena su i sljedećim muzejima:
Visitor Centre of the Swiss Ornithological Institute Sempach, Sempach, Switzerland dobio je priznanje za inovativni pristup u isticanju održivosti i važnosti očuvanja okoliša.
Museum of Confluences, Lyon, France uručeno je priznanje za novi i moderan pristup prirodnim i društvenim znanostima, odnosno prirodi i kulturi.
York Art Gallery, York, United Kingdom dobila je priznanje za prelijepu viktorijansku zgradu, koja na najbolji način zrcali intenzivan dijalog između suvremene i tradicionalne umjetnosti te donosi najbolje od oba svijeta.
Muzeum Śląskie, Katowice, Poland uručeno je priznanje za predanost u predstavljanju i tumačenju dramatične povijesti regije, reflektirajući kako slavne, tako i tragične trenutke iz povijesti.
Heraklion Archaeological Museum, Heraklion, Greece osvojio je priznanje za svoju interpretaciju kretske civilizacije, fokusirajući se na uspon i pad Minojske kulture, ali i uključivanje muzeja u svakodnevni život lokalnih stanovnika.
The Old Town. National Open-Air Museum of Urban History and Culture, Aarhus, Denmark dobio je priznanje za inovativnu strategiju i postav temeljen na poslijeratnom razdoblju.

Dodjela najprestižnijih muzejskih nagrada u Europi zaživjela je 1977. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe s ciljem podizanja standarda izvrsnosti u muzejskoj djelatnosti diljem Europe. Ovogodišnjim ugošćivanjem svečanosti dodjele Hrvatska se našla na uglednoj listi zemalja domaćina, uz bok zemalja kao što su Španjolska, Velika Britanija, Estonija, Belgija, Portugal i Njemačka, koji su bili organizatori u zadnjih šest godina. Osim domaćinstva, Hrvatska je ove godine osigurala i svog kandidata za nagrade – Muzej sinjske alke – koji na žalost nije uspio ponoviti prošlogodišnji uspjeh Gradskog muzeja Vukovar. Ipak, odlična atmosfera i pozitivni dojmovi iz Zagreba najava su daljnje uključenosti hrvatskih muzeja u ovo prestižno događanje.

J. G. / Foto: Nina Koydl


Dodjela Muzejskog Oscara (EMYA)


Tagged: , , , , , , , , , , ,