Eva Grlić: Sjećanja i druge neobjavljene priče

‘Sjećanja i druge neobjavljene priče’ Eve Grlić važna su knjiga za ovu zemlju i razumijevanje svega što se u njoj dogodilo, i to ne samo u dvadesetom stoljeću nego i danas.
Eva Grlić rođena je u židovskoj obitelji u Budimpešti, odrasla je u Sarajevu, a od 1938. živjela je u Zagrebu. Preživjela je progone u NDH, sudjelovala u partizanskom pokretu, da bi nakon rata završila na Golom otoku.

Njezin identitet i jedinstvena sudbina utjecali su na širok svjetonazor i bili izvrsno polazište da u svojim ‘Sjećanjima’, iz unutarnje i vanjske perspektive, analizira i pripovijeda o razdoblju od prve Jugoslavije i NDH do socijalizma i 1990-ih.

‘Sjećanja’ su svojevrstan osobni dnevnik, ali i dnevnik jednog prostora i vremena, u kojem je hrabro, direktno i duhovito opisala uspomene na svoje djetinjstvo, djevojačke godine, sudjelovanje u radničkom pokretu i strahote za vrijeme NDH, boravak u partizanima, stravično golootočko iskustvo, rad u socijalističkim tvornicama i novinama te druženja s intelektualcima iz područja cijele bivše države i Europe, u kojima je sudjelovala zajedno sa suprugom, istaknutim filozofom Dankom Grlićem.

Knjiga je dosad objavljena na hrvatskom, mađarskom i talijanskom jeziku. Ovo novo izdanje VBZ-a, osim vrijednim obiteljskim fotografijama, upotpunjeno je i dosad neobjavljenim autobiografskim pričama u kojima, nadovezujući se na ‘Sjećanja’, piše o sudbinama članova obitelji, prijateljicama, Korčulanskoj filozofskoj školi i putovanjima, ali i buđenju nacionalizama na ovim prostorima. U njima otkriva kako je događaje i pojave 1990-ih vidjela ona, koja je živjela u skladu s načelima humanosti, solidarnosti i antifašizma.

Eva Grlić bila je istaknuta hrvatska novinarka, prevoditeljica i urednica, majka filmskog redatelja i producenta Rajka Grlića. Rođena je u Budimpešti neposredno nakon sloma Sovjetske komune Bele Kuna od mađarsko-aškenaške majke i sarajevskog Sefarda. Odrasla je u Sarajevu 1920-ih i 1930-ih, a 1938. godine preselila se u Zagreb. Tijekom holokausta poginulo je 36 članova njezine obitelji. Njezin prvi suprug Rudolf Domany poginuo je u partizanskom pokretu. Iako je bila vatrena zagovornica Titove Jugoslavije i komunizma, tijekom života završila je na Golom otoku zajedno s drugim suprugom, istaknutim filozofom Dankom Grlićem. Nakon rata radila je kao činovnica u kemijskoj industriji i urednica tvorničkih novina, prevodila s mađarskog i njemačkog jezika te pisala priče koje su objavljene u Modroj lasti. Osim ‘Sjećanja’ (1997. i 2001.) za života je objavila i zbirku priča ‘Putnik za Krakow’.

V. B.


Tagged: , , , , , , ,