F5: Medo – Dubrovnik iz drukčije perspektive

Dubrovačka grupa F5 (ex Fali peti) snimili su spot za pjesmu ‘Medo’, a režiju potpisuju Robert Nappholz i Nikola Kapidžić, koji je bio i glavni snimatelj te montažer spota. Nappholz (inače član grupe) bio je i snimatelj zajedno sa Srđanom Petrićem, koji se i pojavljuje u spotu.

Spotom su htjeli prikazati Dubrovnik iz drukčije perspektive, u kojoj ‘gore’ i ‘dolje’ mijenjaju mjesto, rubovi i vizure često nisu jasni i u kojoj vlada tjeskobna ljepota. Posvetili su ga svima koji su, unatoč problemima, ostali živjeti u Starom gradu.

Njih, ljude koji se suočavaju sa svim ograničenjima i ljepotama življenja u renesansnom gradu, u spotu ‘Medo’ predstavlja čovjek u kolicima. Ljetna prenapučenost turistima dovodi do mijenjanja perspektive i potrebe okretanja k nebu, k slobodi (‘jer čist je zrak’). I ta perspektiva, međutim, ma koliko donosila ljepotu u prekrasnoj arhitekturi i čistom plavom nebu, sadržava skučenost, tjeskobu, hermetičnost. Mijenjanje godišnjih doba u Dubrovniku nije samo klimatsko pitanje nego i društveno: ljeta – masovni turizam, kruzeri, gužve; zime – pustoš, depresija… Upravo pitanjem okoliša, koje uključuje i zrak i zemlju, ali i buku i gužvu, bavi se pjesma Medo grupa F5.

Pjesma ‘Medo’ treći je singl s albuma Organik grupe F5, objavljenog 2015. za Dallas Records. Album je snimljen uživo u studiju Debelji. Autori pjesme su Robert Nappholz i Ante Prgin, a F5 čine Nikolina Kovačević, Mirko Kolovrat, Jakov Kolega, Filip Hrelja i Robert Nappholz.

D. R.

Tagged: , , , , , , , , , ,