Fedor Fischer: Izložba Collapse u HDLU

Josip Zanchi, Fedor Fischer, Ivana Andabaka, Kristijan Jurković i Tomislav Buntak

Renomirani akademski slikar mlađe generacije Fedor Fischer otvorio je svoju izložbu ‘Collapse’ u Meštrovićevu paviljonu (HDLU) u Zagrebu, kojom se najavljuje pomicanje granica i slikarskih metoda u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti.

Ovom izložbom Fischer po prvi puta zaokruženo predstavlja novi umjetnički opus, rezultat snažnog stvaralačkog zaokreta čije je naznake premijerno predstavio jednim radom na prošlom Bijenalu slikarstva 2015. godine. Za to je odmah bio zapažen i nagrađen Posebnom pohvalom stručnog ocjenjivačkog suda. Intrigantan naziv izložbe nije nimalo neobičan za sve upoznate s njegovim novim, jasno profiliranim izričajem, kojeg odlikuje hrabri iskorak u nepoznato, preispitivanje odnosa slike i objekta, istraživanje suodnosa novih materijala poput gipsa i piljevine, a što rezultira impresivnim slikama velikih formata.

Fischerova nova djela prepoznata su u vrlo kratkom vremenu i izvan granica Hrvatske. Osim desetak izložbi u inozemstvu u posljednje dvije godine, njegovi radovi pronašli su mjesto u stalnom portfoliju međunarodno prisutne austrijske galerije te u nekoliko privatnih kolekcija. Također, upravo se vode pregovori s još dvije inozemne galerije s ciljem predstavljanja njegovih radova na renomiranim europskim art sajmovima poput Viennacontemporary, Contemporary Artfair Zuerich i Arte Fiera Bologna.

M. R. / Foto: John Pavlish

Tagged: , , , , , , ,