FEKP: Istaknuti svjetski pisci u Rijeci

17. Festival europske kratke priče, koji je u nedjelju, 27. svibnja, službeno započeo programom u Zagrebačkom plesnom centru, i u Rijeku dovodi poznate svjetske pisce, u srijedu 30. i četvrtak 31. svibnja. Riječki je program i dio programskog pravca Kuhinja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Festival europske kratke priče u Rijeci će biti otvoren u srijedu u 18 sati na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta (predavaonica F-139), razgovorom u kojem sudjeluju irska spisateljica Jan Carson i velška autorica kratkih priča te novelistkinja Carys Davies. Razgovor će moderirati Antonija Primorac i Aidan O’Malley, a održava se na engleskom jeziku.

U 19 sati u Omladinskom kulturnom centru Palach slijedi razgovor ‘Pisati o sebi’, u kojemu sudjeluju Zoran Ferić i Damir Urban, a razgovor moderira Vladimir Šagadin. Razgovarat će o privatnosti u tekstu te o tome kako se i koliko se ovi umjetnici daju, svaki u svojoj umjetnosti u doba površnog čitanja i eskalacije doslovnosti.

U 20.30 u Palachu će biti održano čitanje pod naslovom ‘Priče o nasljeđu’, a gosti su spisateljica Jan Carson, nagrađivana belgijska spisateljica Rachida Lamrabet, jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije Ignacio Martínez de Pisón, dobitnik Bookerove nagrade Britanac Ben Okri, hrvatski književnik Zoran Pilić i slovenska spisateljica Suzana Tratnik.

Drugog dana, u četvrtak 31. svibnja, u 19 sati u Palachu će biti održan razgovor ‘Izgubljeno nasljeđe/Iskustvo (s) margine’, u kojemu sudjeluju povjesničar Franko Dota i spisateljica Nora Verde. Moderatorica je Marija Ott Franolić. Govorit će o Drugima i marginaliziranima u društvu, koji su prisiljeni ne samo razmišljati o promjenama koje bi se trebale dogoditi da se prestanu osjećati građanima drugoga reda već i tu različitost svakodnevno živjeti. Razgovorom će se nastojati odgovoriti na pitanja kako čuvamo i pamtimo njihova iskustva, kako ćemo bogatu povijest marginaliziranih uvesti u arhive, školske programe, na fakultete, u svakodnevicu te kako olakšati novim generacijama Drugih da ne počinju ispočetka.

Program će završiti iste večeri na istom mjestu u 20.30, kad svoja djela čitaju Carys Davies, Carlos Fonseca, Flavio Soriga, Andrija Škare i Inga Žolude.

J. A.

Foto: FEKP promo


Dobitnik Bookera Ben Okri otvorio 17. FEKP

Tagged: , , , , , , , , , , , ,