FEKP: Književna druženja u Zagrebu i Rijeci

14. Festival europske kratke priče (FEKP) nastavlja s programom na temu ‘Amerike’ uz predstavljanja, čitanja kratkih priča i druženja s domaćim i stranim piscima u Zagrebu i Rijeci.
14. FEKPTijekom programa u Polukružnoj dvorani Teatra &TD, sinoć su se pred publikom predstavili i čitali svoje priče sjajni književnici i gosti festivala; makedonski pisac Venko Andonovski, irska spisateljica Sara Baume, španjolski književnik Harkaitz Cano, peruansko-španjolski pisac Santiago Roncagliolo, američka spisateljica s londonskom adresom Lionel Shriver i hrvatski pisac Senko Karuza.

Otkrivanje Amerikā uz razgovore, tribine i čitanje kratkih priča nastavlja se i danas na nekoliko lokacija u Zagrebu i Rijeci.

SRIJEDA, 3. lipnja – ZAGREB

Razgovor i čitanje
Made in Croatia: Novi uzlet kratke priče
Café u dvorištu, Jurja Žerjavića 7/2
19:00 sati
Ivana Rogar, Andrija Škare, Sven Popović i Zrinka Pavlić
U priči o domaćim kratkopričašima uvijek se nešto događa: pojavljuju se novi likovi, objavljuju nove knjige, mijenjaju se i miješaju stilovi i traže novi utjecaji. Četverac kojim će kormilariti Mima Simić čine autori četiriju sjajnih zbirki koje su uvele novi obrat u žanr – poslušati i pročitati!

Piščev dnevnik
Klub Booksa, Fra Grge Martića 14d
20:00 sati
Program ostvaren u suradnji s Booksom i Multimedijalnim institutom MaMa
David Albahari i Alberto Manguel

Booksa i MaMa predstavljaju program Piščev dnevnik, prvi u nizu razgovora između Davida Albaharija i njegovih kolega, prijatelja i suradnika. Ovom prilikom David Albahari razgovara s Albertom Manguelom, nagrađivanim kanadsko-argentinskim autorom koji je, radeći u knjižari Pygmalion u Buenos Airesu, čitao tada već slijepom Jorgeu Luisu Borgesu. Godinama kasnije Manguel portretirao je zagonetnoga genija u svojoj knjizi With Borges (S Borgesom, 2004), za koju je dobio nagradu Prix du livre en Poitou-Charentes.

SRIJEDA, 3. lipnja – RIJEKA

Razgovor

Book Caffe Dnevni boravak, Ciottina 12a
17:00 sati
Join the Club: Josip Novakovich i Davor Mandić

Grad koji teče – kažu Riječani za svoju Rijeku, a mi dodajemo da je Rijeka i grad koji čita! U Rijeci djeluje najviše čitateljskih klubova koji se redovito sastaju kako bi pričali o pročitanim knjigama, upoznavali književnost i podijelili svoj doživljaj teksta. Željka Horvat Čeč upoznat će kanadskog našijenca Josipa Novakovicha i domaćeg Davora Mandića s njihovim čitateljima i zajedno s njima otkrivati što je čitatelj htio reći – možda se i pisci iznenade!
Moderira: Željka Horvat Čeč

Predstavljanje
Amerike – (ne)sretni odlasci
Ex libris, Ulica Riva Boduli 3b
18:30 sati

Harkaitz Cano i Daša Drndić

Dvoje pisaca koje predstavljamo u Amerike su putovali i iz njih se vraćali sretno – s ulovom tekstova i tema – no nisu svi odlasci jednako sretni. Amerike su prečesto bile nužda, usud ‘malih’, sudbina siromašnih i poharanih ratom. O toplom i hladnom u Americi, o Americi poezije i proze, zbilje i mita, o Americi-snu, iznevjerenu ili pak ne, govore ponajbolja hrvatska književnica Daša Drndić i jedan od najistaknutijih suvremenih baskijskih autora Harkaitz Cano.

Moderira: Irena Grubica

Čitanje
Otkrivanje Amerikā
Palach, Kružna 6
20:30 sati

Svoje kratke priče čitat će Sara Baume iz Irske, Leopoldo Brizuela iz Argentine, peruansko-španjolski pisac Fernando Iwasaki, hrvatsko-američki pisac Josip Novakovich, književnik Nikola Petković i spisateljica Tea Tulić.

P. R. / Foto: FEKP


 

FEKP-Velika Gorica FEKP: Književni susret u Velikoj Gorici

14. FEKP FEKP i CeKaPe: Otvoreni sat kratke priče i romana

 

Tagged: , , , , , , , ,