Festival europske kratke priče stiže u Rijeku

Nakon dvadesetak programa u Zagrebu, Velikoj Gorici i Samoboru, u kojima su domaći i strani autori razgovarali o kratkoj priči, pisanju, književnosti na portugalskom, španjolskom, arapskom i talijanskom jeziku, o pisanju iz pozicije izbjeglice, došljaka, europske periferije i centra, četvrti dan Festival europske kratke dio svog programa seli u grad-partner Rijeku.

Riječki program FEKP-a započinje u srijedu u 18 sati u caffe baru Tor razgovorom s Teom Tulić i Željkom Horvat Čeč o rodnoj poziciji u književnosti. Razgovor je rezultat jednomjesečnog projekta koji je u kiberprostoru okupio afirmirane i neafirmirane spisateljice u zajedničkom kreiranju kratke priče koja otkriva njihovo iskustvo Rijeke kao luke – prostora za susret različitosti.

O luci Europa nastavljaju se razgovori i čitanja u hotelu Marina u srijedu i četvrtak od 21 sat. Tu je viški književnik, kuhar i Robinzon Senko Karuza, poljska filmašica, kratkopričašica i Novi Glas Europe Bronka Nowicka, angolska zvijezda Ondjaki, dobitnik Man Bookera DBC Pierre, talijanska autorica somalskog porijekla Igiaba Scego i u hrvatskoj hvaljena i prevođena madriđanka Rosa Montero.

U četvrtak razgovaraju i čitaju iračko-finska zvijezda Hassan Blasim, nigerijsko-belgijska autorica koja otvara mnoga osjetljiva pitanja Chika Unigwe, irska književnica melankoličnog glasa Lucy Caldwell, najprevođeniji argentinski autor Guillermo Martínez i međimursko-riječka književnica Željka Horvat Čeč.

U srijedu se zagrebački programi odvijaju u Kaptol Butique Cinema. Nakon predstavljanja knjige ‘Irački Krist i druge priče’ Hassana Blasima, kojeg je Guardian proglasio “možda i najvažnijim živućim piscem arapskog jezika”, Kruno Lokotar predstavlja domaće kratkopričaše; ovogodišnjeg dobitnika Prozaka Nikolu Leskovara, Nataliju Miletić i njezin prvijenac ‘Nisam’, Valenta Pavlića s ‘Evanescom’ i Noru Verde s novom zbirkom priča ‘O ljubavi, batinama i revoluciji’.

V. B. / Foto: Edi Matić


FEKP: Deset Novih glasova Europe

15. Festival europske kratke priče (FEKP)

FEKP natječaj za kratku priču
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,