Festival Ja BiH… 5 dana Zagreba u Sarajevu

Festival ‘Ja BiH… Pet dana Zagreba u Sarajevu 2018’, koji je organizirala Udruga za promicanje kulture i umjetnosti JA BIH… iz Zagreba, zajedno s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak iz Zagreba i Sarajeva, i ove je godine oduševio programom.Festival je svečano otvoren u Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo izložbom fotografije i dizajna ‘PopTreti’ dizajnersko-fotografskog tandema Sanje Bachrach Krištofić i Marija Krištofića te koncertom na kojem su nastupili klarinetist Bruno Philipp, sopranistica Arijana Gigliani Philipp, pijanistica Mia Elezović te balerina Nađa Pušilo. Repertoar koncerta obuhvaćao je teme iz klasične glazbe te bosanske i sefardske pjesme.

U kinu Meeting Point prikazani su igrani filmovi ‘Comic Sans’ redatelja Nevija Marasovića (koji je bio gost festivala), ‘Ne gledaj mi u pijat’ redateljice Hane Jušić, ‘Agape’ Branka Schmidta, dvije epizode dramske serije ‘Novine’ Dalibora Matanića te dokumentarno-igrani film ‘Kratki izlet’ Igora Bezinovića.

Upriličena je i projekcija dječjeg detektivskog filma ‘Uzbuna na zelenom vrhu’ redateljice Čejen Černić, prvenstveno za štićenike domova za djecu bez roditeljske skrbi (KJU ‘Dom za djecu bez roditeljskog staranja’, Stadlerov dječji dom ‘Egipat’, Sestre služavke Malog Isusa). No, prije samoga filma, klaunesa Anamarija Jurišić i klaun Mario Perković, članovi Udruge ‘Crveni Nosovi klaunovidoktori’, zabavili su najmlađe te ih naučili brojnim cirkuskim trikovima i vještinama koje svaki dobar klaun skriva u svojim džepovima. Djeca su se okušala u vrćenju cirkuskih tanjura, žongliranju, trikovima te kao nagradu dobila crvene nosove. Inače, ovaj program za djecu nastao je kao rezultat suradnje Udruge ‘Ja BiH’ i Crvenih Nosova klaunova doktora kroz projekt spajaLICA. Međutim, kako ‘Crveni Nosovi klaunovidoktori’ donose osmijeh i starijim, bolesnim i nemoćnim osobama, Anamarija i Mario su posjetili i Gerontološki centar Sarajevo te razveselili i osobe starije životne dobi.

Zadnji dan festivala u parku At Mejdan održan je program ‘Zagrebački teferič’, događaj kojim Sarajevo dočekuje Zagreb. Program je otvorio načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, zaželjevši prisutnima dobar provod. Obećao je nastavak suradnje, te najavio da će nastojati sljedeće godine ovaj program uvrstiti u obilježavanje Dana Općine Stari Grad. Predsjednik Udruge ‘Ja BiH’ Ismet Efendić i umjetnički direktor Ivica Propadalo kazali su da raditi ovakav posao ima smisla, jer je prije svega lijepo vidjeti da se ova dva grada na ovaj način podržavaju, a da su upravo umjetnost i kultura poveznice, te da dogodine slave deset godina festivala.

Moderatorica programa bila je Daniela Trbović, koja je vodila razgovor s književnikom, novinarom i scenaristom Ivicom Đikićem, koji je rođen u Tomislavgradu 1977., autor je nekoliko romana i publicističkih knjiga te dobitnik brojnih književnih nagrada.

Za glazbeni dio programa bio je zadužen Kenan Mačković, pijanist i vokalni solist te jedan od osnivača i članova triaj Bosanski lonac, koji nastoji da svojim djelovanjem očuva tradicijsku muziku Balkana. Posebnu draž druženja upotpunile su Željka Stošić (Cooking Croatia, Zagreb) i Aida Krstić (Slatko je slatko, Sarajevo) sa svojim slanim i slatkim specijalitetima i delicijama.

Poslije Zagrebačkog teferiča, u Kamernom teatru 55 je izvedena kazališna predstava ‘K’o rukom odneseno’, redatelja Bobe Jelčića, u kojoj igraju Jerko Marčić, Ivana Krizmanić i Marko Makovičić. Ovom kazališnom predstavom završio je još jedan festival ‘Ja BiH… Pet dana Zagreba u Sarajevu’ – deveti po redu – koji je još jednom pokazao i dokazao da su kultura i umjetnost najbolji načini za povezivanje i prijateljstvo ljudi i gradova. Festival je ponovno – makar i na kratko – donio duh Zagreba u Sarajevo.

J. G. / Foto: Amir Beganović


Tagged: , , , , , , , , ,