Festival Miroslav Krleža

Treće izdanje Festivala Miroslav Krleža održava se od 2. do 7. srpnja u Zagrebu, a predstave će biti postavljene u Memorijalnom prostoru Bele i Miroslava Krleže, na Krležinu Gvozdu i drugim Krležinim adresama.U logoruAutor i ravnatelj festivala (uz potporu Muzeja grada Zagreba) Goran Matović o festivalu je napisao:

Zagreb ima Sljeme i ima jednu spiritualnu, artističku planinu. Ta druga planina, to je Miroslav Krleža. Festival Miroslav Krleža na Krležinom Gvozdu i različitim gradskim adresama nakon dvogodišnjega iskustva potvrdio se kao sretno mjesto susreta Krleže, umjetnika i publike. Nadalje, što se tiče Gvozda – ta šuma, ta kuća, koja je sagrañena tridesetih godina prošlog stoljeća, sve je to samo po sebi veličanstvena scenografija. Naši su programi usmjereni na krajnju redukciju jer upravo u bogatstvu Krležina djela i tog atraktivnog prostora možemo minimalnim intervencijama ostvariti jedinstven festival.

Pored toga što je namjera Festivala afirmacija Miroslava Krleže i njegova djela kroz različite medije, dodatno i est/etički citatno kontekstualiziramo Krležinim tumačenjima ratne traume prve svjetske apokalipse. Upravo nas premijerna predstava ‘U logoru’ (2. čin), u režiji Georgija Para i Marija Kovača, uvodi u ratna zbivanja. Program se nastavlja prošlogodišnjim repriznim predstavama ‘Agramerski prolaznici’ (režija Goran Matović) i ‘Evropa danas’ (režija Zlatko Sviben) te premijerom ‘Krležine ratne adrese’ u režiji Marija Kovača, a koje su, među ostalim, posvećene ‘Davnim danima’ kao jedinom našem literarnom dnevniku iz Prvog svjetskog rata. I na kraju Festivala slijede završni prizori predstave ‘Pijana noć 1918.’ Kazališta Ulysses u Zagrebačkom kazalištu mladih.

MGZ

Pročitajte još: Reinhard Lauer: Miroslav Krleža hrvatski klasik , Humanitarna predstava: Glembajevi u Koldingu

Tagged: , , , , , , , , , , ,