Figurae Veneris Historiae u Gavelli

U subotu, 25. travnja u kazalištu Gavella bit će jedina zagrebačka izvedba sjajne predstave SNG Drame iz Ljubljane ‘Figurae  Veneris Historiae’, nastaloj po tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog.
Figurae  Veneris Historiae‘Figurae Veneris Historiae’ mogli bismo nazvati i ‘ljubav za vrijeme rata’, jer kao što nasilje ima više lica, ima ih i ljubav… Inspiraciju za svoj novi komad Stefanovski je dobio u djelu poznatog njemačkog liječnika i seksologa Magnusa Hirschfelda ‘Moralna povijest svjetskog rata’. Napredni židovski znanstvenik proučavao je, prije svega, povezanost između rata i čovjekovog ponašanja te je dokumentirao brojne nevjerojatne i šokantne pojave koje su pratile do tada najbrojnije masovno ubijanje u povijesti čovječanstva.

Osjećaj da nas već sutra neće biti, čovjeka tjera u svojevrsno bezglavo i riskantno predavanje tjelesnim užicima, koji su jedna od rijetkih stvari koje mu još preostaju. Rat u predstavi ima glavnu ulogu: njegovu destruktivnost i paradokse Stefanovski u svojoj povijesno-društvenoj satiri prikazuje kroz crni humor, sarkazam i razumijevanje ljudskih slabosti…

K. G.

Tagged: , , , , , ,