Filip David dobitnik nagrade Meša Selimović

Žiri u sastavu akademik Enes Karić, akademik Julijana Matanović, književnik Hadžem Hajdarević, književni kritičar Vladimir Arsenić i književnik Milorad Popović odlučili su da nagradu Meša Selimović dobije Filip David za roman ‘Kuća sjećanja i zaborava’. Priopćio je to predsjednik žirija Enes Karić na svečanosti održanoj u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.Enes Karić i Filip David(Predsjednik žirija Enes Karić i dobitnik Filip David)

Podsjećamo, u uži izbor za Nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2014. godini u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori ušli su: ‘Kuća sjećanja i zaborava’ – Filip David, ‘Utjeha noćnog neba’ – Dževad Karahasan, ‘Blue moon’ – Damir Karakaš, ‘Devet’ – Andrej Nikolaidis i ‘Brdo’ – Ivica Pretenjača.

Prema riječima akademika Enesa Karića, žiri je imao vrlo težak zadatak, u najuži izbor su ušli ‘Kuća sjećanja’ Filipa Davida i ‘Utjeha noćnog neba’ Dževada Karasahana, pa su se na kraju odlučili za Davidov roman.

Pisac iz Srbije, Filip David, bio je izuzetno obradovan kada je čuo da je on dobio nagradu: ‘Drago mi je što mi je nagrada dodijeljena u Bosni, Tuzli, jer moj roman govori o stradanju, nesrećama i kako ih prevladati. Najbolje su to osjetili ljudi s ovog tla, ne samo u ovom ratu, a naročito u posljednjem, oni će to najbolje i razumjeti i to mi puno znači, posebno što je Tuzla zahvaljujući i gradonačelniku održala tu nadu da zajedništvo može i mora opstati.’

On smatra da je svaki roman u konkurenciji izuzetno vrijedan te se slaže s mišljenjem jednog od dobitnika nagrade, Miljenka Jergovića, koji je rekao: ‘Ja mislim da je nagrada Meša Selimović najknjiževnija književna nagrada na prostoru bivše Jugoslavije. A najknjiževnija nagrada je zbog toga jer ne postavlja sebe u okvire državnih granica, nego postavlja sebe u okvir međusobno razumljivih jezika. To je jedina takva nagrada i to je zapravo tako velika i važna stvar. To na neki način Tuzlu čini središtem svijesti o književnosti južnih Slavena.’

O Tuzli, kao gradu u kojem je moguće i ostvaruje se ono što se u drugim ne može ni pomisliti, govorio je i ovogodišnji dobitnik ističući da rado dolazi u Tuzlu i da se u Tuzli jedino sreće s piscima iz regije.

Organizatori su se potrudili predstaviti manifestaciju kao sinergiju književne, likovne ali i muzičke umjetnosti, tako da je s tri pjesme nastupio sastav Divanhana, a tuzlanski glumci su se potrudili da prisutnima pokažu kako su izgledali i govorili povjesničar Lajoš Taloci, pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević, Hasan Kikić, Branko Ćopić, Derviš Sušić i Meša Selimović.

Treba reći i da su susreti protekli u znaku obilježavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom i upozorenjima na opasnost od novog fašizma, pa je tako i u svom obraćanju gradonačelnik Tuzle govorio o porazu civilizacije prije 20 godina na ovim prostorima, genocidu u Srebrenici i tragedijama iz minulog rata.

U protekla četiri dana ljubitelji književnosti mogli su uživati u promocijama knjiga Faruka Šehića, Enesa Karića, Zorana Ferića, Ivice Đikića, Ahmeda Burića, Zlatka Dukića te prisustvovati obilježavanju godišnjica rođenja Derviša Sušića, Branka Ćopića, Hasana Kikića i Silvija Strahimira Kranjčevića.

Kao i svake godine, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović nije proglasio Susrete zatvorenim nego je pozvao na nove koji će biti održani iduće godine.

S.M. / Tuzlarije.net


Ivan Lovrenović
Ivan Lovrenović dobio Nagradu Meša Selimović

Tagged: , , , , , ,