Film neposluha: Odgođena revolucija na ZFF-u

U sklopu Zagreb Film Festivala produkcija Fade In će održati pretpremijeru novog filma ‘Odgođena revolucija’ redateljice Vlatke Vorkapić i scenaristice Martine Globočnik. Projekcija će se održati 13. studenoga (21 sat) u prostoru f22 Nova Akademska Scena (Frankopanska 22) u sklopu programa Film neposluha, selektorice Diane Nenadić.Riječ je o dugometražnom dokumentarnom filmu koji, kroz niz primjera iz novije privatizacijske povijesti Hrvatske (Kamensko, Gavrilović), propituje razloge izostanka većeg društvenog pokreta pobune. Osim autorske ekipe, projekciji će prisustvovati protagonisti filma.

U Hrvatskoj se prije 25 godina istovremeno ratovalo i trgovalo. U jeku najžešćih ratnih stradavanja austrijski državljanin Georg Gavrilović postaje vlasnik najveće mesne industrije u Hrvatskoj. Njemu se sada sudi za ratno profiterstvo, a slučaj istražuje novinarka Iva A. Jedna od posljednjih žrtvi tranzicijske pljačke jest i tvornica tekstila Kamensko. Njihova bivša radnica Đurđa ukazuje na kriminal zbog kojeg su ona i njezine kolegice završile na ulici. Sa stanjem u društvu u kojem uz 250 ekstremno bogatih više od 800.000 ljudi živi na rubu siromaštva ne miri se ni Marko, mladi socijalist i član radikalne lijeve stranke, koji uličnim akcijama i prosvjedima zagovara pravednije društvo.

Martina Globočnik od 2002. u Fade Inu radi kao istraživačica, novinarka, scenaristica i redateljica. Vlatka Vorkapić autorica je brojnih igranih i dokumentarnih serija i filmova. Njezin je film ‘Sonja i bik’ nagrađen Zlatnom arenom za scenarij.

V. S.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,